Koop Weg met de Weegschaal

Ik begin met een extreem korte aanbeveling namelijk, het boek Weg met de Weegschaal moet je echt hebben gelezen en eigenlijk ook nog eens in je boekenkast hebben staan. Aangezien dit wel erg weinig informatie is voor een toekomstig lezer, heb ik het boek toch nog een keer herlezen.

De eerste keer heb ik het begin van het boek uit beleefdheid gelezen, omdat ik op aanraden van iemand anders (waar ik niet onder uit kon) een afspraak met Meijke had gemaakt en me daarom toch een beetje moest voor bereiden. Ik begon met tegenzin, want ik heb helemaal niets met afslankboeken. Dieten gaan bijna altijd over het tellen van kcal in plaats van slim omgaan met volwaardige voeding. Laat Meijke dat nu net met mij eens zijn. Waar ik in eerste instantie met tegenzin begon te lezen, werd ik al snel heel erg enthousiast  en noem ik dit boek nu vaak als een boek dat je moet hebben. Het is niet alleen boeiend voor mensen die al oneindig veel pogingen tot afvallen hebben ondernomen, maar ook zeker voor professionals. Vandaag zei een ervaren diëtiste nog tegen mij dat ze veel praktische tips heeft geleerd door de aanpak van Meijke.

Je leert hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen

Terug naar het boek. Ik vind het goed leesbaar en zeer praktisch toepasbaar. Meijke leert je hoe je je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen, stapje voor stapje. Elke stap, hoe klein ook, helpt je om je gezonder te voelen.

Ik zal een paar fragmenten uit het boek eruit lichten. Dit zijn de delen die mij voornamelijk aanspreken, ook omdat ze in andere dieetboeken (die ik voor mijn blog inmiddels wel heb gelezen) niet worden genoemd.

Buikhonger

Buikhonger (dat is duidelijk iets anders dat emotie-eten) is geen pesterij van je lichaam. Het is gewoon een signaal dat je lichaam behoefte heeft aan brandstof en voedingsstoffen. Het is dan ook geen goede reactie om af te zien en jezelf eten te ontzeggen.‘ Precies, in veel boeken staat afvallen gelijk aan honger lijden. Dat is alleen maar moeilijk en niet zinvol. Meijke legt uit wat je wel kunt doen.

Ook de zin ‘misschien dacht je ooit dat je liever slank zou zijn dan gezond.’ geeft treffend weer wat mensen die afvallen vaak doen. Ze gaan kcal tellen en vergeten te gemakkelijk dat hun lichaam om voedingsstoffen vraagt. Die geven je namelijk levenslust.

Als je eten wordt geoogst of geslacht, komen er daarna geen voedingsstoffen meer bij – ze verdwijnen alleen maar’. Dat betekent niet dat je alles rauw moet eten, maar er is een verschil tussen bereiden en sterk bewerken. Sommige dingen zijn nog gemakkelijk herkenbaar als iets dat geleefd heeft en gegroeid is, bijvoorbeeld een aardbei of een stuk vlees. Andere dingen zijn bijna niet meer herkenbaar bijvoorbeeld snoep of light frisdrank.’

Welke doelstelling wil jij bereiken?

Wat ook goed is, is dat Meijke benoemt dat je voor jezelf een doelstelling bedenkt en dat je jezelf bijvoorbeeld elke week een cijfer geeft hoe fit je je voelt. Dan kun je zelf zien of je op de goede weg bent.

Dit waren een paar punten die mij opvielen, maar je moet natuurlijk het hele boek lezen om het ook toe te kunnen passen.

Mijn droom is dat ieder voedingsprofessional op deze manier leert denken. Ik zal ook in mijn eigen lessen mijn best doen om hier een steentje aan bij te dragen.

Aanvulling

Ik schreef deze review jaren voordat we besloten samen een opleiding gewichtsconsulent te ontwikkelen.