Hoe maken we de voedselbank gezonder?

Een paar weken geleden zag ik een tweet van Arnout den Ouden “Waarom deelt de voedselbank snoep en koek uit terwijl er uien en piepers terug over het land worden gereden of in een vergister belanden????”. Een uitstekende vraag die me stimuleerde deze blog te schrijven.

De medewerkers van de voedselbank weten niet goed wat gezond is

Bijna twee jaar geleden voerde ik in opdracht van de gemeente Haarlem het project ‘Gezond eten met een laag budget uit’. Voor de deelnemers was dit gratis, omdat de gemeente het belangrijk vond mensen te stimuleren hun levensstijl te verbeteren. Het leek logisch dat ik mijn deelnemers bij de voedselbank zou selecteren.

 

 

Nadat ik een gesprek had gevoerd bij de voedselbank besloten zij dat ik geen deelnemers mocht selecteren bij de voedselbank. Uiteraard was het niet mijn bedoeling actief het voedsel van de voedselbank te bekritiseren. Wel zag ik het als mijn verantwoordelijkheid om uit te leggen waarom bepaalde voeding wel of niet tot de eerste keuze behoorde (als deelnemers dat zouden vragen). De voedselbank vond dat bedreigend. Wat mij betreft zegt dat erg veel over de goedwillende hardwerkende maar ondeskundige medewerkers van de voedselbank.

Gezond eten is een basisbehoefte

Mensen die bij voedselbank komen, zijn mensen met echt heel weinig, te weinig geld. Voor deze groep mensen is gezond eten een luxe in plaats van een basisbehoefte. We kunnen ons er als Nederland niet bij neerleggen dat we juist deze groep mensen zo slecht te eten geven. Ethisch vind ik dat niet juist, maar op de langere termijn veroorzaakt dit voor Nederland ook onnodig extra ziektekosten.

Twee jaar geleden zat er al niet heel veel groente bij en wel veel snoep en chips. Het zal gezien de recessie nu niet beter zijn. Ik snap best dat je met wat lekkers deze mensen een plezier doet. Daar is ook niets mis mee. Wel echter dat dat lekkers de overhand krijgt. Zeker als dat mensen zijn die zich toch al weinig gezonde voeding kunnen permiteren. Een blikje sardientjes met gezonde omega 3 is echt goedkoper dan een zak chips.

Ik vind het te gemakkelijk om je er als voedselbank bij neer te leggen dat je zoveel ongezonde voeding krijgt. Supermarkten kunnen er een goede naam mee opbouwen door hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin te nemen. Maar dat kun je alleen realiseren als je met hen hierover in discussie gaat. Ik heb de voedselbank in Haarlem dit voorgesteld maar ook dat wilde ze toen helaas niet.

Update

In 2017 sprak ik iemand die zich landelijk bezig houdt met het beleid van de voedselbanken. Dat gesprek stemde me positief.