Obese: combinatie van inzicht gedrag, bewegen en voeding

Ik heb nu drie uitzendingen van Obese gezien en even laten bezinken wat ik er van vond. Ik zie goede en minder goede aspecten, maar de balans slaat voor mij toch over naar de positieve aspecten. Vooraf wist ik niet zo goed wat ik zou kunnen verwachten. Een doortimmerd programma of toch te veel sensatie? Ik vind dat de programmamakers hierin wel de juiste keuze hebben gemaakt. Wat ik sterk vind is dat duidelijk blijkt, dat het niet alleen gaat om minder eten en meer bewegen, maar dat ook naar de oorzaak moet worden gezocht waarom iemand zoveel eet. Dat vertellen de deelnemers tussen de regels door. Ik vind integer dat de gesprekken bij de psycholoog verder niet worden uitgezonden. Dit aspect is voor zover mij bekend nog nooit eerder in een tv-programma belicht, terwijl dit cruciaal is om het traject te doen slagen.

 

 

Geen crashdieet

Ik begreep in de laatste aflevering dat de deelnemer 1500 kcal per dag eet. Gelukkig dus geen crashdieet, maar een voedingspatroon waarmee je voldoende voedingsstoffen binnen kunt krijgen. Persoonlijk vind ik wel dat de deelnemers extreem veel moeten sporten. Ik verwacht dat dit voor lang niet iedereen haalbaar is. Ik zie ook dat mensen doorslaan in hun gedrag. Maar wellicht ligt dat ook in het karakter van deze mensen: extreem veel eten wordt vervangen door erg veel sporten. Dat is in ieder geval gezonder. Ik hoop echter wel dat deze mensen uiteindelijk hun balans hierin leren vinden.

Het is geen handleiding om zelf aan de slag te gaan

Op internet lees ik berichten van mensen die teleurgesteld zijn, dat het programma geen handleiding om te leren hoe je zelf met gewichtsproblemen aan de slag kunt gaan. Ik denk dat deze mensen te hoge verwachtingen hebben (van het programma). Als je extreme gewichtsproblemen hebt, pak je die niet aan door een afvalboek te lezen of een afvalprogramma te kijken. Nee dan heb je hulp nodig om samen de oorzaak van je probleem te onderzoeken. De gemakkelijke oplossing bestaat helaas niet. Het vergt veel van jezelf om je problemen onder ogen te durven zien, daarmee aan de slag te gaan en dan af te vallen. Ik heb dan ook een mateloos respect voor de deelnemers.

Verder lees ik dat het programma een belediging zou zijn voor dikke mensen. Ik herken dat dit niet. Ik vind juist dat het helder zichtbaar wordt gemaakt dat afvallen een hele strijd is. En dat we veel respect moeten hebben voor mensen die dat lukt. We leven nu eenmaal in een vreemde maatschappij waar dik zijn als zwak wordt gezien, terwijl we het triest voor iemand vinden als hij een hartaanval krijgt door veel te hard werken. Raar, want daaronder kan een zelfde soort mechanisme liggen.

Er schuilt wellicht een gevaar in het programma dat mensen die ook te dik zijn, maar nog niet zo dik, denken dat ze niet hoeven af te vallen. Dat zou kunnen. Maar voor hetzelfde geld denken deze mensen juist dat ze nooit zo dik willen worden en geeft ze dat een motivatie om met het eigen overgewicht aan de slag te gaan.

Gezonde leefstijl

Ik zou RTL aanbevelen om hiernaast een programma te maken, dat mensen leert wat een gezonde levensstijl inhoudt. Doen wat je plezier geeft in het leven, een gezonde voeding met (onbewerkte) voeding met voedingswaarden en voldoende bewegen. Ik ben helaas bang dat dit er nooit zal komen, omdat het advies dan zou zijn ‘eet zo min mogelijk voeding, waar veel voor wordt geadverteerd’.

Aanvulling 24 februari 2013

Ik vind dit jaar de uitzending van Obese veel extremer dan de vorige keer. Deze mensen hebben heel hard hulp nodig, maar ik vind het niet echt nodig dat dit op tv wordt uitgezonden. Is dit zoals we voortaan met zieke mensen omgaan? Kun je alleen nog maar hulp krijgen in de vorm van een commercieel project? Een zorgwekkende ontwikkeling!