Worden we ziek door te veel hygiëne?

We krijgen steeds vaker ziektes als allergie. Het zou kunnen dat dit komt, doordat ons immuunsysteem onvoldoende wordt getraind, omdat we te hygiënisch leven. Onze immuniteit wordt voor een groot deel gevormd in onze darmen: door de juiste darmflora, maar ook door de dendritische cellen in de darmwand.

Er is nog veel onbekend met betrekking tot onze darmen. Het optimaliseren van onze darmfunctie kunnen we zelf wel beïnvloeden op een eenvoudige manier: door het eten van gezond gevarieerde maaltijden met voldoende vezels (30-40 gram per dag), voldoende drinken (1,5 liter per dag), dagelijks minimaal een half uur te bewegen en het voorkomen van stress. Ook ons zenuwstelsel heeft invloed op de werking van de darmen, doordat er een link is met de peristaltiek. Onze darmfunctie kunnen we verder verbeteren met behulp van bacteriën (dit doe je met probiotica), maar ook met behulp van wormen.

 

In onderstaand TEDx-filmpje kun je zien hoe dat in zijn werk gaat. Het is niet raadzaam om zelf met wormen aan de slag te gaan. Wetenschappers denken aanknopingspunten gevonden te hebben, dat bij een bepaald soort darmflora, bepaalde ziektes horen. Het zou kunnen betekenen, dat in de toekomst ziektes kunnen worden aangepakt met behulp van de juiste poep. Maar zover is het nog lang niet.

 

Voor meer informatie over uw darmwerking zie: darmflora: samenleven met bacteriën