Het nut van Yakult

Vorige week ben ik bij Yakult geweest. Voor een opdracht van mijn module Voedselveiligheid (Open Universiteit) belde ik hen voor wat (wetenschappelijke) informatie. Ze nodigden mij uit voor een bezoek aan de fabriek. Ik had een afspraak met een dame van PR en een dame van de afdeling science. Het was enorm boeiend. Uiteraard ging het over Yakult, maar ook over probiotica in het algemeen. Het was een inspirerende inhoudelijke discussie met bevlogen deskundige dames.

Probiotica werkt alleen als de bacteriën het maagzuur kunnen overleven

In dit stukje wat meer over probiotica in het algemeen. Er wordt nog al eens de vraag gesteld of probiotica werkt? En zo ja, welke moet je dan nemen? Probiotica werkt alleen als de bacteriën het maagzuur kunnen overleven. Alleen dan mag het ook probotica worden genoemd. Of bacteriën levend in de darmen aankomen, kun je relatief eenvoudig vast stellen door te kijken of er bacteriën in de ontlasting zitten. Als dat zo is, kan een probiotica zinvol zijn om te gebruiken. Bij ‘gewone’ yoghurt is aangetoond dat dit niet het  geval is.

Heb jij een goede stoelgang

Is het voor iedereen dan nodig om dagelijks een probiotica te nemen? Ik zou op de eerste plaats kijken of je een goede ontlasting hebt: geen diarree en geen obstipatie. Aan de hand van de Bristol stoelgangschaal kun je vaststellen of je een ‘normale’ ontlasting hebt. Daarnaast kun je kijken hoe je weerstand is. Je weerstand is (te) laag als je steeds weer ziek bent. Een probiotica kan je weerstand verhogen. Ook als je last van allergie hebt, zou een probiotica je allergie kunnen verminderen.

Wil je een probiotica met/zonder suiker en/of zoetstoffen

Welke probiotica kun je dan het beste gebruiken? Dat weten we (nog) niet. De ene probiotica werkt bij een bepaald persoon beter dan de andere. Ook weten we nog niet goed welke bacteriën elkaar versterken of juist tegenwerken. Het is niet zo dat de drankjes uit de supermarkt (zoals Yakult) minder goed zijn dan supplementen. Het gaat mede om het aantal bacteriën dat in de darm levend aankomt en dat wisselt per soort probiotica. Het is zeker niet zo dat per definitie in een supermarktdrankje minder bacteriën zitten dan in een supplement. Als natuurgeneeskundige vind ik het jammer dat in de supermarktdrankjes suiker en/of zoetstoffen zitten. Dit is nodig als voedsel voor de bacterie, om het drankje stabiliteit te geven en voor de smaak en kan dus helaas niet weg gelaten worden.