De misleidende claims van Tagatose

Een aantal maanden geleden stond er een advertentie in De Allerhande waarin we werden aangemoedigd om vooral de zoetstof Tagatose van de firma Damhert te gaan eten. Op hun site staat: ‘Tagatose is een natuurlijke suiker die uit lactose verkregen wordt’. Wat dat natuurlijk betekent is mij niet duidelijk. Sinds 2008 wordt Tagatose namelijk (ook) gemaakt met behulp van het enzym arabinose-isomerase gemaakt uit galactose. Dit enzym wordt met behulp van genetisch gemanipuleerde bacteriën gemaakt. Dit is bevestigd door de producent DSM .

Tagatose zou allerlei voordelen hebben. Ik wil er twee nader toelichten. Het gaat bij beide voordelen om medische claims die niet zijn toegestaan.

 

 

 

Geschikt voor diabetes

Damhert claimt dat het geschikt zou zijn voor diabetes.  De glycemische index (en glycemische lading) van het product is laag. Dat betekent dat het langzaam in je lichaam wordt opgenomen en daardoor het bloedglucosegehalte geleidelijk stijgt. Dat heeft de voorkeur. De glycemische index (en lading) zijn een uitstekend hulpmiddel om te bepalen welke koolhydraten de voorkeur hebben, maar is voor een zoetstof weinig zinvol. Je gebruikt daar (hopelijk) maar heel weinig van en dat heeft daarom weinig invloed op je bloedglucosegehalte.

Prebiotische werking

De tweede claim is dat het een prebiotische werking zou hebben. Deze prebiotische werking zou zorgen voor een vlotte darmwerking en spijsvertering. Eerlijk gezegd vind ik het advies om een zoetstof te gebruiken om de darmwerking te stimuleren nog veel erger. Tagatose zal best een prebiotische werking hebben. Toch hoort een dergelijk product niet in een gezonde voeding thuis. Ten eerste is het absurd om een zoetstof te gebruiken om je spijsvertering te stimuleren. Daarvoor kun je veel beter vezels eten, die onder andere in groenten en fruit zitten. Een stuk gezonder dan zoetstoffen. Maar daarnaast kan er slechts sprake zijn van een prebiotische werking als je een aanzienlijke hoeveelheid zoetstof binnen krijgt. Dat is zeker niet goed voor je gezondheid!

Mijn klacht bij de Reclame Code Commissie over bovengenoemde claims is in de uitspraak van 21 maart 2011 gegrond verklaard. Of er daadwerkelijk veel zal veranderen is maar de vraag, omdat de firma in België actief is.