Hoe kies je zelf gezonde voeding?

Iedereen of je nu wil of niet heeft in zijn/haar leven met voeding te maken. Voeding is nodig om te kunnen leven maar kan meer voor je betekenen. Door voedzaam te eten kun je zelf aan je gezondheid werken. Elke dag opnieuw besluit je wat je gaat eten. Dat is fijn want dan heb je ook elke dag een kans om nieuwe keuzes te gaan maken en je fitter te gaan voelen.

Richt je op de hoofdlijnen

Maar hoe maak je die keuzes nu? Er is zoveel informatie dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Kijk uit dat je geen hypes gaat volgen of mensen op internet die suggereren iets van voeding  te eten terwijl ze daar (te) weinig van weten. Voeding is een vak waar het om de details in het grotere geheel gaat. Adviezen beginnen  globaal en monden waar nodig uit in details.  Maar met die details hoef  je als consument zelf niet bezig te zijn. Dat is voor de professionals.  Enige kennis is van belang, maar nog belangrijker is dat je een bewuste keuze maakt om voor je eigen gezondheid te gaan zorgen.

Gevarieerde voeding met voedingstoffen

Uiteindelijk heb je de belangrijkste stap genomen als je kiest voor een gevarieerde voeding met voedingstoffen. En voeding met geen/weinig voedingsstoffen dus laat staan. Concreet betekent dat, dat je pure voeding kiest. Veel mensen denken dat ze gevarieerd eten. Maar dat valt vaak nog al tegen. Kijk zelf eens of je wel echt steeds andere dingen eet. Koop bijvoorbeeld eens een ander kookboek om nieuwe ideeën en inspiratie te krijgen.  En ga eens na of je wel alle voedingsstoffen eet. Als je bijvoorbeeld geen melkproducten gebruikt moet je wel zorgen dat je op een andere manier voldoende calcium binnen krijgt. En eet je wel voldoende vet? Dat is ook nodig om gezond te zijn.
Bij afvallen gaat het om de energiebalans, maar als je voedzaam eet, voel je eerder een verzadiging en eet je daardoor minder snel te veel.

Gebruik je gezonde verstand

Voor veel mensen is deze informatie al voldoende om zelf  met hun voedingsgedrag aan de slag te gaan. Als je dat toch niet lukt of specifieke vragen hebt,  zoek dan iemand die je kan begeleiden.  Ga niet zelf rommelen en geloof ook niet zomaar alles wat je leest.  Gebruik ook altijd je eigen gezonde verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is het hoogst waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn.