De groenten van HAK

Vorige week donderdag was ik bij HAK voor een rondleiding. Tevens vond er een discussie plaats over de perceptie van de gezondheid van potjes groenten. Mocht iemand van HAK dit stukje toevallig lezen: ‘bedankt voor jullie uitnodiging’.

De rondleiding in een fabriek vind ik altijd weer leuk om te zien. Ook dit maal. Donderdag werd de rode kool verwerkt van verse rode kool tot potjes rode kool. Rode kool komt binnen, wordt schoon gemaakt, gesneden, er worden appeltjes gesneden, potje wordt gesteriliseerd, appeltjes gaan in potje,  gevolgd door de kool, deksel op pot, gesteriliseerd, etiket erop, klaar voor de winkel.

 

 

 

Potjes zijn een goed alternatief

Wat vind ik als natuurgeneeskundige van potjes groenten? Ik kijk daar op twee manieren naar. Op de eerste plaats kijk ik naar de levenskracht van voeding. Bewerkte voeding heeft geen of weinig levenskracht. Daarom geef ik altijd de voorkeur aan verse groenten. Daarnaast kun je ook naar de inhoudsstoffen (waaronder vitamines) van voeding kijken. En die verschillen nauwelijks/niet tussen verse groenten en bewerkte groenten. Dit komt ondermeer omdat het een paar dagen tot een week duurt, voordat de verse groenten die we in de supermarkt kopen bij ons op het bord liggen. De groenten in potjes worden echter binnen vier uur verwerkt, waardoor er weinig vitamines verloren gaan. Als je potjes met diepvriesgroenten vergelijkt, zit er in potjes meestal meer zout. HAK is bezig met een zoutreductie in haar potjes. Dat vind ik een goede ontwikkeling.

Ik geef dus de voorkeur aan verse groenten maar potjes (het liefst zonder toevoegingen) zijn voor mensen die anders geen groenten eten een uitstekend alternatief.

Update voorjaar 2018

In de potjes wordt steeds minder zout en suiker toegevoegd