Waarom diëten niet helpen

Het is in januari weer de tijd dat mensen goede voornemens maken en daarbij staat met stip op één afvallen. Jammer het zou niet moeten gaan om afvallen maar om een gezond leven. En dat betekent een gezonde levensstijl: een gevarieerd volwaardig voedingspatroon met minimaal een half uurtje bewegen per dag.

Om gezond te zijn, heeft je lichaam brandstoffen en bouwstoffen nodig maar ook vitamines, mineralen spoorelementen. Alleen als je die allemaal binnen krijgt kan je lichaam alle processen uitvoeren die nodig zijn om gezond te zijn. Als er maar één stof ontbreekt, kan dit al gezondheidsproblemen veroorzaken. Dat hoef je echt niet zelf allemaal te gaan berekenen. Als je gezonde, onbewerkt en gevarieerd eet, gaat dat vanzelf.

 

 

Meer mensen ondervoed dan je zou verwachten

Bijna iedereen met een fors overgewicht is ondervoed. Niet in de zin van energie, wel door een tekort aan voedingsstoffen. Zelfs veel artsen beseffen dit helaas niet. Om alle voedingstoffen door middel van eten binnen te krijgen moet je 1500/1600 kcal eten. Een crashdieet (zoals Sonja Bakker en Dr Frank) bevat ca 1000 kcal en is dus niet volwaardig. Daarom is het geen goed idee om mensen die toch al ondervoed zijn een voeding aan te bieden die de ondervoeding versterkt. Dan val je misschien wel af maar het ging niet om afvallen maar om gezondheid!

Eet voldoende maar niet te veel

Als je heel weinig eet verlaagt je metabolisme en kan je lichaam met minder energie toe. Dat betekent concreet dat je steeds minder kunt eten om hetzelfde te blijven wegen. Ook dat is een reden om voldoende te blijven eten. Uiteraard van voeding met de nodige voedingsstoffen.

Heel weinig eten (1000 kcal) is heel moeilijk vol te houden. Als je bovenstaande leest waarom zou je dat doen? Om snel een paar kilo’s af te vallen? Maar afvallen heeft voor je gezondheid alleen zin als je dat gewicht kunt behouden. Dan moet je in ieder geval ook je uiteindelijke leefstijl blijvend aanpassen. Gedragsverandering is moeilijk. Dus twee keer veranderen is nog moeilijker en is voor de meeste mensen dan ook niet haalbaar.

Mijn advies

Eet voldoende in de vorm van onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig), niet te veel en beweeg dagelijks. Voel of je honger hebt, eet dan iets voedzaams en ga dus zeker niet de hele dag kcal zitten tellen. Uiteraard moet je wel minder eten dan verbruiken als je af wil vallen. Je werkt dan op een vitale haalbare manier aan je gezondheid.

En verandering is heel lastig en geef het dus niet op als het een dagje niet is gelukt. Dat is zonde.  Elk stapje helpt je op weg naar een betere gezondheid.