Deel jij hypes? Stop daar dan mee!

Vorige week keek met veel verbazing naar alle posten over het Pioppi-menu. Geen enkele post die ik las was geschreven om dolende consumenten op weg te helpen. Nee, iedereen schreef niet gehinderd door enige kennis dat ze veel vooruitstrevender waren dan dat zogenaamde ‘slome Voedingscentrum’. Zomaar iets roepen kun je hipper noemen. Ik zou het zelf liever dommer noemen.

Weet wat je niet weet

Zouden ze dat oprecht denken dat ze meer weten dan experts of weten ze ook wel beter? Ik weet niet wat ik erger vind. Zogenaamde profs die niet beseffen waar hun grens ligt van wat ze weten. Of profs die dat best wel weten maar zo graag aandacht willen dat ze er graag een graantje van mee pikken. Dan heb ik nog niet eens over consumenten die zelf zijn afgevallen en nu denken dat ze expert zijn. Dat zijn ze inderdaad over hun eigen lijf, maar niet meer dan dat.

 

“Nee, niemand hoeft naar mij te luisteren. Dit stuk zal vermoedelijk wat gemopper opleveren maar iemand moet het toch opnemen voor de gezondheid van de consument.”

Waar zijn we het wel over eens?

Hoe zou het zijn als we als profs en ook de media eens de nadruk leggen op waar iedereen het met elkaar over eens is in plaats van te polariseren? Zodat het belang van de consument voorop staat in plaats van de prof zelf. Weet je wel: gewoon meer groente/fruit, minder snacks/koek/snoep en minder kcal maar geen crashdieet. Let daarbij ook nog op bewegen, slaap en ontspanning. Dat zijn al zoveel aspecten. Als het mensen lukt daar een stap in te maken verlaagt dat de kans op welvaartsziektes. Door consumenten te helpen met de juiste informatie kan Nederland een stukje gezonder worden.

Profs volgen de richtlijnen

Hoe zou het zijn als iedere prof zich zou onderscheiden door de richtlijnen te kennen in plaats van een niet onderbouwde persoonlijke mening te delen? De richtlijnen zijn opgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek door een team van experts in Nederland. De richtlijnen goede voeding verschenen in 2015. Daarin stond o.a duidelijk uitgelegd wat de toegevoegde waarde is van volkorenvezels. Dat zijn andere vezels die van groente en fruit. Daarnaast gelden ook nog de voedingsnormen. Een van de normen is dat niet meer dan 10 energieprocent van je voeding uit verzadigd vet bestaat. Afhankelijk van de rest van je voedingspatroon passen daar dus wel of niet volle producten, roomboter en kokosvet in.

Koolhydraatarme voeding is ook bij Diabetes 2 niet beter

Uit een recente review bleek weer dat ook in het geval van diabetes 2 koolhydraatarme voeding weinig verschil maakt en na een jaar geen verschil. Het gaat niet zo zeer om de hoeveelheid koolhydraten maar wel om de kwaliteit. Dus liever volkorengranen dan koek en snoep. Maar dit wist iedereen vast wel. Bij een individu kan dat anders liggen.

Artsen zijn soms net goeroes

En ja, heel spijtig is dat de meeste uitzendingen over voeding met artsen op tv ook meedoen aan het verspreiden van hypes. Er zijn helaas ook artsen die zich als goeroe gedragen. Dat mag in Nederland, maar is voor de consument heel verwarrend. Profs, de consument heeft hard profs nodig die helpen in plaats van hypen en polariseren.