Is de artseneed opgeheven?

In het septembernummer van Voeding Nu staat een stuk met een onjuiste kop over de adviezen van een paar artsen in Leende op een belevingsmarkt. De aanleiding was een ‘meet en greet’ met deze artsen. Een ‘meet en greet’ met artsen als een soort idool? Ja dat lees je goed! De kop in Voeding Nu wekt de indruk dat de artsen betere resultaten realiseren dan diegene die adviseren volgens het Voedingscentrum. Het tegendeel is waar en als je goed leest, lees je dat ook tussen de regels door in het stuk van Voeding Nu. Ik heb altijd geleerd dat artsen wetenschappelijk werken en het belang van de patiënt op de eerste plaats zetten. Blijkbaar geldt de artseneed in Leende niet meer. Is er dan niemand meer die de veiligheid van patiënten waarborgt? Hoe is dat mogelijk?

 

 

 

Voorkomen chronische ziektes

Op de eerste plaats zijn de Richtlijnen Goede Voeding zodanig opgesteld door de voedingsexperts van Nederland dat ze  het risico verkleinen op het ontstaan van tien meest voorkomende ziektes. Je kunt dan wel als arts zomaar iets anders vinden en communiceren maar zo werken goeroes en artsen niet als het goed is. De adviezen van een individuele mening volgen is sowieso geen juiste werkwijze. Maar nog vreemder is dat ze voor voedingsadviezen Noakes volgen, een inspanningsfysioloog en dat is geen voedingswetenschapper zoals zij zeggen in het artikel in Voeding Nu.

Gewichtsdaling niet groter en niet blijvend, wel stijgt het LDL

Stel nu dat de resultaten heel goed zouden zijn dan is er  mogelijk sprake van een andere situatie en nieuw inzicht. Maar dat is helemaal niet het geval. Ze suggereren dat hun resultaten beter zijn dan de Schijf van Vijf. Maar wat is beter? Vermoedelijk kijken ze naar de korte termijn. In januari was een deel van de deelnemers afgehaakt en het restant was gemiddeld 2,9 kilo afgevallen in een half jaar tijd. Die resultaten zijn met elke bewuste interventie realistisch en niet bijzonder. In het artikel in het septembernummer staat dat deze situatie bij mannen nu zelfs verslechterd is. De artsen zeiden in januari dat ze niet mee wilde werken aan dit artikel omdat de resultaten sterk zouden verbeteren. Dat blijkt nu niet het geval te zijn. Het LDL stijgt zelfs boven de norm.

Effecten op langere termijn: kans op ziektes stijgt

Als epidemioloog ben ik me uiteraard bewust van de beperkingen van wetenschappelijk onderzoek. Het is goed maar niet eenvoudig om andere methodes te ontwikkelen. Maar het is in ieder geval zeker dat zelf bedachte adviezen door artsen die geen voedingsspecialist zijn en ook niet/ heel weinig van wetenschappelijk onderzoek lijken te weten/snappen niet resulteert in betere adviezen  maar wel patiënten zeker op de langere termijn kunnen schaden. De adviezen in Leende verhogen de kans op darmkanker, hartziekten en diabetes type 2.

Artsen in Leende kunnen beter vlogger worden en zich uit het BIG-register laten schrappen

Het is niet alleen verontrustend dat deze werkwijze in een zogenaamd vakblad een podium krijgt zonder dat er een duidelijke onderbouwing wordt gegeven van de adviezen en de resultaten maar ook dat ze hierover gaan praten met de Vereniging Arts en Voeding. De beste professional zorgt dat hij/zij de evidence kent, maar zeker zo belangrijk de grens van zijn/haar kunnen. Artsen die zich gedragen als goeroe zouden we in Nederland uit het BIG moeten halen.

Als je behoefte hebt om zelf in het middelpunt staan is het beroep arts niet zo geschikt. Dan kun je beter RTL Boulevard presenteren of vlogger worden.