Goed gedaan! Carlo Kool

Dit is een nieuwe rubriek waar ik steeds iemand in het zonnetje zet. Dat kan zijn doordat ik zelf een stukje over iemand of een organisatie schrijf, maar het kan ook zijn dat iemand zelf iets schrijft op mijn blog. Dit keer heeft Carlo Kool van supersnel gezond een stuk geschreven. Carlo is voor mij een voorbeeld voor andere professionals. Hij weet waar hij het over heeft. Als dat een keer niet zo is zoekt hij het echt grondig uit voordat hij zijn visie geeft. Daarnaast is Carlo echt een hele fijne collega die altijd bereid is even te helpen. Ik ben heel blij dat hij dit stuk voor mijn blog heeft geschreven.

 

 

 

 

 

Stop het geneuzel in de marge

Wat bedoel je met het geneuzel in de marge?

Stel, je wilt een nieuwe auto kopen. Dan kunnen we hele discussies voeren over het verschil in kwaliteit van ventieldopjes van auto’s. Welke is beter? Een plastic ventieldopje of een metalen variant? Wat is de beste vorm? Elk voordeel heeft weer een nadeel.

Het een is toch ook beter dan het ander?

Jazeker, dat is ook zo. Maar als je op zoek bent naar een nieuwe auto, dan is het veel belangrijker dat de auto een carrosserie, motor, wielen, stuur, gas- en rempedaal heeft en dat deze in goede staat zijn. Dat zijn elementen die écht een grote rol spelen. Zonder die elementen heb je helemaal niets aan het beste ventieldopje. Een discussie over het beste ventieldopje kan best leuk zijn, maar dat is in het groter geheel dus geneuzel in de marge.

Wat zijn dan de ventieldopjes van de voeding?

E-nummers bijvoorbeeld. De discussies over e-nummers gaan vaak van het ene uiterste naar het andere uiterste. Dit zorgt voor enorme verwarring bij de consument en het leidt af van wat er écht toe doet.

Wat doet er dan wel echt toe?

Het is belangrijk dat je niet rookt, zorgt voor een gezond gewicht, voldoende beweegt, gezond eet en drinkt.

Ja, maar dat weet toch iedereen?

Dat vraag ik me af. Kijk je naar de statistieken, dan zie je dat het in de basis al enorm misgaat. Een kwart van Nederland rookt nog, de helft heeft overgewicht, bijna de helft beweegt te weinig, meer dan 90% eet te weinig groente en fruit, etc.

Hoe kunnen we dat veranderen?

Stop het geneuzel in de marge. Stop de oneindige en ongenuanceerde discussies over details. Die discussies leiden alleen maar af van wat er écht toe doet. Verschuif de aandacht naar het deel waar deskundige het allemaal over eens zijn.

Waar zijn deskundige het dan over eens?

Simpel. Rook niet, zorg voor een gezond gewicht, beweeg voldoende, eet voldoende fruit en groenten, vermijd geraffineerde koolhydraten en eet vlees met mate. Daar is voor nagenoeg iedereen winst te behalen.

Hoeveel winst?

Doe je dat? Dan heb je geen garantie dat je nooit chronisch ziek wordt, maar je verlaagt wel de kans op een chronische ziekte met 80%. Vervolgens maakt het echt niet uit of je af en toe een keertje een colaatje light drinkt.