Adviseert de overheid frisdrank in plaats van groente?

Nee! Het is in een tijd van sociale media zo eenvoudig om met een groep eenvoudig overal tegen te zijn. Maar wat heb je daaraan? In de tijd dat je protesteert kun je beter uitwerken wat wel werkt.

Overgewicht is een probleem

In Nederland heeft 48,7 % van de volwassenen en 13,9% obesitas 13,5 % van de kinderen heeft overgewicht en 2,8 % obesitas Het is dus belangrijk dat de consument naast voeding met voedingsstoffen ook keuzes kan maken die slim zijn voor het gewicht. In het verleden vond ik ook dat voeding moest gaan over voedingsstoffen in plaats van gewicht. Tot dat ik een paar jaar geleden pas echt besefte dat de groep die overgewicht heeft al zo groot is.

 

 

 

Voor je gezondheid is de boodschap o.a.:

  • gebruik zo min mogelijk frisdrank
  • eet (heel) veel groente

Minder kcal door minder suikerhoudende dranken

Omdat je ongemerkt veel kcal binnen kunt krijgen door het drinken van suikerhoudende frisdrank is het handig liever geen of zelden deze frisdrank te drinken. Dat is immers niet goed voor je gewicht en ook niet voor je tanden. Als je minder kcal binnenkrijgt is dat positief voor je gewicht. Daarom is er ook frisdrank met zoetstoffen ontwikkeld. En lijkt nu het voorstel deze frisdranken (iets) in prijs te verlagen. Ook die vallen overigens buiten de Schijf van Vijf omdat ze niet goed zijn voor je gebit. De voorkeur heeft dus water en thee/koffie zonder suiker. Als je af en toe wel frisdrank wil drinken en op je gewicht wil letten kun je beter kiezen voor frisdrank met zoetstoffen dan met suiker. Niet voor je gezondheid, wel omdat je dat af en toe lekker vindt. Ik weet trouwens niet of het kleine prijsverschil tussen light en gewoon wel een effect zal hebben op het koopgedrag.

Disclaimer

Om discussies te voorkomen. Zelf drink ik echt zelden frisdrank en ik adviseer het ook niet. Het is echter zo dat mensen die frisdrank willen drinken lang niet allemaal bereid zullen zijn om over te stappen op water, thee of koffie (zonder suiker) ook al zou dat voor de gezondheid slimmer zijn.

Alle voedingsmiddelen worden duurder

Niet alleen groente en fruit wordt door een BTW-verhoging in prijs verhoogd, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen dus ook voor ‘normale’ frisdrank. Dat lees ik (bijna) nergens. Natuurlijk klinkt het voor mij ook beter als groente- en fruit minder gaan kosten. Maar zelfs voor mensen met weinig geld gaat dit om een klein verschil. Of mensen daardoor ook daadwerkelijk meer groente zouden gaan eten lijkt mij niet duidelijk. In het verleden heb ik voor de gemeente Haarlem meerdere malen een project uitgevoerd ‘gezond eten met een laag budget’. Mensen met weinig geld hebben vaak zoveel ballen in de lucht te houden dat ze weinig ruimte hebben om ook nog eens tijd te steken in hoe ze hun eten het beste klaarmaken. Je helpt ze niet door ze op te jutten dat de regering hen niet wil helpen. Deze mensen help je wél door ze gezonde recepten aan te bieden of uit te leggen waar je deze online kunt vinden. Dat kan bijvoorbeeld hier. Je kunt je hier ook aanmelden voor het gratis menu van de week. Verder kun je mensen helpen door ze te wijzen op de wekelijkse aanbiedingen van groente en fruit die de supermarkten aanbieden.

Goed om meer groente eten

In groente en fruit zitten veel voedingstoffen en ze geven je verzadiging. Gemiddeld eten mensen slechts ongeveer de helft van de aanbeveling van groente en fruit. Dat geldt vermoedelijk ook voor jou. Daar kun je nog veel winst mee behalen door dat te verbeteren. Als je dat helpt kun je hier de groente die je eet bijhouden.

PS

Ik lees steeds op allerlei plaatsen de wildste verhalen wie er deelnemen aan het preventieakkoord. De deelnemende partijen van de thematafel overgewicht met voorzitter E. van der Burg zijn: Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, Zorgverzekeraars Nederland, NOC*NSF, Special Heroes, Fietsersbond, Alliantie Natuur en Gezondheid, Koninklijke Horeca Nederland, PO Raad, Voeding in de Zorg, Diabetesvereniging, Partnership Overgewicht Nederland, Vereniging Sport en Gemeenten, GGD GHOR Nederland. Zoals je ziet zijn bij het preventieakkoord naast de industrie gelukkig meer partijen betrokken die zich bezig houden met gezondheid. Misschien is het een idee aan hen te vragen waarom ze akkoord zijn gegaan met deelname aan deze gesprekstafel en wat daarbij hun rol is?