Het boek Gezonder met Viv

Vivianne Reijs is bekend als presentatrice en heeft een gezondheidsplatform vivonline. Ik las haar boek ‘Gezonder met Viv’ en zag een opsomming van hypes. Een deel van deze hypes zijn vooral ingewikkeld en stimuleren mensen niet om gezonder te kiezen.

10  gouden tips

Verdubbel je portie groente is altijd een goed advies. Dat geldt ook voor voldoende bewegen, ontspanning (Viv noemt dat lachen) en slapen. Alle haar tips volgen is echter lastig en ook nergens voor nodig. Er is geen reden om tarwe- en/of glutenvrij te eten. Ook is er geen reden om koemelk te beperken (als je geen veganist bent). Onduidelijk is ook waarom je afvalt als je eiwitten en koolhydraten niet combineert. Misschien gewoon omdat je dan minder kcal binnenkrijgt en ja dan val je af.

 

 

Suiker

We hebben geen snoep en koek nodig en minderen is ook een prima keuze. Fruit afraden is best gek. Minder frisdrank en sapjes is een slimme keuze. En ook gesuikerde ontbijtgranen passen minder goed in een gezond voedingspatroon. We komen aan als we meer eten dan verbruiken op langere termijn van alle kcal en dus niet alleen van suiker. Wat ze over zoetstoffen schrijft is niet correct. Er zijn geen deskundigen die spreken over 90 bijwerkingen. Als je ze niet wil gebruiken kan dat natuurlijk. Overigens is de plant stevia niet toegestaan als voedingsmiddel. Wel mag je steviolgycosiden gebruiken. Dat is een zoetstof net als aspartaam.

Gluten

Zonder reden gluten vermijden is niet slim omdat je dan minder gevarieerd gaat eten. Bij graansoorten staat dat Viv volkoren vermijdt, maar dat is geen graansoort. Volkoren is het graan met de hele graankorrel en dat is dus juiste een gezondere keuze. Er is geen reden om speltbrood te eten tenzij je dat lekker vindt. Let wel op dat je dan kiest voor de volkorenvariant. Het meeste spelt in de winkel is witbrood en geen gezonde keuze. Het is slim om niet alleen tarwe te kiezen maar ook eens een ander graan.

Koemelk

Als je koemelk volwaardig wil vervangen kies je voor soja omdat dat ook eiwit bevat. Dat geldt niet voor de andere melkdranken. Als je geen melkvervanger gebruikt is het erg lastig voldoende calcium binnen te krijgen. Dat lukt niet met ‘wat meer bladgroente.’

Zeewier

We hebben voldoende jodium nodig, maar pas op met zeewier. Dat bevat veel jodium en het is niet zo voor jodium dat geldt dat baat het niet, dan schaadt het niet. Te veel jodium kan je schildklier (je regisseur van je lichaam) ontregelen. Eet het dus niet te vaak.

Pas op met chips

Ook zelfgemaakte chips (al dan niet van groente) bevatten veel kcal en vallen niet onder de noemer gezond.

De recepten in het boek

De recepten zien er lekker uit. Maar ze zijn wel wat eenzijdig omdat Viv allerlei voeding onnodig weglaat. Als je de recepten combineert met eigen gezonde verstand kunnen ze je op weg helpen. Als je je gezondheid belangrijk vindt zou ik de hypes links laten liggen. Dat maakt het alleen maar lastig en waarom zou je dat willen?