Waarom houdt Aldi klanten voor de gek?

Ik vroeg het aan Aldi maar kreeg geen antwoord. Waarom niet? Ik gok omdat er eigenlijk geen goed antwoord is.

In het najaar introduceerde Aldi onder andere vezelwater, eiwitwater en deze week gaan ze groentekoekjes verkopen.Waarom? Om geld te verdienen, maar ik vrees dat ze ook echt denken dat het gezonde producten zijn.

Inkopers zijn geen inhoudsdeskundigen

Inkopers zijn geen inhoudsdeskundigen maar liggen niet onder een steen en lezen ook wel eens iets. En daarom weten ze wel dat we te weinig vezels en groente eten. Het lijkt ze daarom slim om producten aan te bieden die helpen om dit te verbeteren. De kans is heel groot dat ze dit met de beste bedoelingen doen en zeker niet om klanten voor de gek te houden.

De stap die echter meestal ontbreekt bij inkopers is dat te checken of het product dat een goede keuze lijkt ook nog voorleggen aan inhoudsdeskundigen. Dat voorkomt dat je ‘onzinproducten’ aanbiedt die klanten op het verkeerde been zetten.

Voor vezels eet je groente, fruit en volkorengranen

Vezels haal je uit (echte) groente, fruit en volkorengranen. De vezels in vezelwater hebben geen/weinig effect. Gemiddeld eten we genoeg eiwit en is dus sowieso de vraag wat het nut van eiwitwater is. Het eiwit in eiwitwater wordt niet/nauwelijks opgenomen. Groentekoekjes bevatten veel verzadigd vet en zijn dus geen goede manier om groente te eten.

Leerpunten

Het belangrijkste leerpunt is dat het altijd zinvol is om je gezonde verstand te gebruiken. Als je eerlijk bent voelt het best gek vezels uit vezelwater of groente uit koekjes. De ervaring leert dat als iets raar lijkt, het vaak ook raar is.

Een extra leerpunt voor inkopers is dat het slim is deskundigen erbij te betrekken. Ik denk graag met je mee. Ik ben namelijk niet tegen merken en/of inkopers maar voor correcte informatie naar klanten.

En dan last but not least een tip voor het bureau dat dit bezighoudt met reputatiemanagement (van Aldi). Het is niet alleen aardig maar ook best slim om terug te bellen als je dat afspreekt.

Vraag aan Aldi

Wanneer doen jullie weer normaal?

Reactie Aldi 16 januari 2018
Op de vraag over de groentekoekjes bij Aldi kunnen we het volgende zeggen: op dit moment wordt het Landlane Groentecookie alleen actiematig aangeboden. Het Groentecookie is een lekker alternatief voor gewone koekjes. Het Groentecookie bevat meer vezels en minder zout dan gewone granenkoekjes. Net zoals de meeste koekjes bevat ook dit koekje suiker en vet. Ons advies is om het Groentecookie dan ook te zien als een gewoon koekje en er daarom dus niet méér van te eten dan van gewone koekjes.’

Reactie Aldi 18 januari 2018
Uw opmerkingen over het product en de boodschap die ervan uit kan naar de consument geven voldoende reden om zowel product als verpakking onder de loep te nemen. Daarmee gaan wij aan de slag.’