Is groente eten altijd gezond?

Is groente gezond? Rare vraag zul je vermoedelijk denken. Tuurlijk! Ja voor (bijna) iedereen is groente eten gezond. Dat geldt tenminste voor groente in de vorm van groente. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten en dat is voor veel mensen best lastig.

Daar springen marketeers met de beste bedoelingen maar niet gehinderd door enige kennis graag op in door producten te verzinnen die weliswaar (een beetje) groente bevatten maar toch helemaal niet gezond zijn. Ik noem er een paar.

 

 

 

 

Groentechips

Als eerste groentechips. Door groente op hoge temperatuur te verhitten verdwijnen vitamines. Om chips te maken gebruik je vet, (zee)zout en ik zie bij sommige varianten ook nog suiker. 100 gram chips bevat gemiddeld zo’n 500 kcal, 100 gram gekookte groente 31 kcal.

De ingrediënten van bijvoorbeeld de groentechips van AH zijn: 55% groente [wortel, rode biet, pastinaak (in wisselende verhoudingen)], 18% aardappel, zonnebloemolie en zeezout. Het aantal kcal is 485 per 100 gram.

De ingrediënten van bijvoorbeeld Tyr­rells Groen­te­chips map­le zijn: pastinaak, rode biet en oranje zoete aardappel 56% (in wisselende verhoudingen), zonnebloemolie, suiker, zout, gedroogde melasse (melasse, maltodextrine uit aardappel, Arabische gom), gekarameliseerde suiker (suikerstroop, karamel, maltodextrine uit aardappel), ahornsuiker, natuurlijke smaakstoffen, koolzaadolie. Het aantal kcal is 534 per 100 gram.

Groenteoliebollen

Bij Albert Heijn zag ik laatst groenteoliebollen liggen in het schap. Ik heb de details van het product niet, maar een oliebol bevat veel vet en is dus ook niet de manier om groente binnen te krijgen.

Groentekoekjes

Vanaf januari is er bij de Aldi een groentekoekje te koop.  Het koekje bestaat uit pastinaakpoeder, palmvet, suiker, dextrose, lactose, raapzaadolie, vollemelkpoeder, invertsuiker, tarwebloem, rijsmiddelen (natriumcarbonaat, kaliumtartraat), zout, emulgator (lecithine) en natuurlijke aroma.

100 gram groentecookies bevat 524 kcal. 100 gram gekookte groente 31 kcal. Een koekje is 25 gram. Een pakje bestaat uit 5 koekjes en is dus 125 gram. Verder bevatten de koekjes opvallend veel verzadigd vet: 19 gram per 100 gram. Het advies is om dagelijks maximaal 10 energieprocent verzadigd vet te eten. Bij een energie-inname van 2000 kcal is dat maximaal ca. 22 gram per dag. Alleen al vanwege de hoeveelheid verzadigd vet is het voor je gezondheid beter deze koekjes niet te eten.

Conclusie

Dit soort producten zijn goed bedoeld, maar maken het voor consumenten wel knap ingewikkeld. Iets dat in de basis niet gezond is maak je niet gezond door er groente aan toe te voegen, hoogstens iets minder ongezond. Chips, een oliebol en koekjes eet je niet voor je gezondheid maar omdat je dat lekker vindt. Kies dan heel bewust wat jij het allerlekkerste vindt. Als dat de versie met iets groente is is dat mooi meegenomen. Maar het is dus geen reden om extra veel van dit soort producten te eten.

Vind jij het lastig om elke dag minimaal die 250 gram groente te halen? Het Voedingscentrum helpt je graag met de groente-update.

Reactie Aldi 16 januar 2018

‘Op de vraag over de groentekoekjes bij Aldi kunnen we het volgende zeggen: op dit moment wordt het Landlane Groentecookie alleen actiematig aangeboden. Het Groentecookie is een lekker alternatief voor gewone koekjes. Het Groentecookie bevat meer vezels en minder zout dan gewone granenkoekjes. Net zoals de meeste koekjes bevat ook dit koekje suiker en vet. Ons advies is om het Groentecookie dan ook te zien als een gewoon koekje en er daarom dus niet méér van te eten dan van gewone koekjes.’