Als het maar klikt

Hoe is het toch mogelijk dat mensen zo graag persoonlijk in de belangstelling staan dat ze niet meer nadenken over de gevolgen van hun gedrag?

Aandacht zo belangrijk dat de inhoud er niet meer toe doet

Zaterdag meldde de NOS  ‘Aardbei zes keer giftiger dan ander fruit door cocktail-effect’‘. Het bericht is gebaseerd op een stuk in Trouw. Daarin komen o.a. Hans Muilerman van de onderzoeksgroep Pesticide Action Network Europe, actiegroep Foodwatch aan het woord. Ook Van den Berg werd in eerste instantie genoemd, maar nuanceerde daarna zijn uitspraak. Het probleem is echter wel dat mensen nu denken dat je beter geen meer aardbeien kunt eten. Dat is in het algemeen niet zo.

 

 

Een paar overwegingen:

  • Boeren gebruiken niet zomaar bestrijdingsmiddelen, want die kosten geld. Dus alleen als ze nuttig zijn, zullen ze worden gebruikt;
  • Als minder bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zal de productie lager zijn en zullen we meer moeten betalen. Mensen zeggen wel dat ze dat willen, maar dat betekent niet dat ze dit ook daadwerkelijk zullen doen.
  • De NVWA doet niet zomaar wat, maar moet zich aan Europese wetten houden;
  • Het is heel moeilijk een nieuw systeem te ontwerpen waarbij je normen vaststelt die rekening houden met het stapelingseffect;
  • Ook de NOS wil graag bereik/kliks en checkt al tijden geen bronnen meer;
  • Steeds voedingsmiddelen weglaten omdat Foodwatch er bang voor is, is echt niet slim. Hoe minder variatie, hoe minder verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt en hoe groter juist de kans is dat je van ongewenste stoffen te veel binnenkrijgt. Foodwatch is een protestgroepje en geen inhoudsdeskundige.
  • Voor je gezondheid is het veel belangrijker dat je niet rookt. geen alcohol drinkt en minder kcal gebruikt.

We hebben mensen nodig die oplossingen bieden in plaats van tegen zijn

Ergens tegen zijn is best eenvoudig, maar de wereld heeft mensen nodig die oplossingen bieden. Foodwatch en Van den Berg trokken samen ook op met betrekking tot Fipronil. Door hun hijgerige communicatie zijn er ten onrechte onnodig veel eieren vernietigd en bedrijven failliet gegaan. Is de volgende sector die Foodwatch om zeep wil helpen de aardbeiensector? Maar een land zonder boeren is een land dat afhankelijk is van anderen. Dat moet je niet willen.

Angst verspreiden helpt mensen niet

Ik geloof niet in een wereld waarin we zoveel mogelijk angst verspreiden om meer kliks te realiseren voor eigen gewin, maar wél in een wereld waar we samen naar oplossingen zoeken om de wereld zo te verbeteren. Dus nee, het klikt dus niet zo tussen Foodwatch en mij.

College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden ( Ctgb) schrijft er dit over.