Vezel-, eiwit- en energiewater van Aldi is natuurlijk toegevoegde onzin!

De Aldi verandert. Ging ik er eerst heen om groente, fruit en melk te kopen. Nu kan ik bij deze discounter als ik dat zou willen ook A-merken kopen. Die kan ik echter ook omzeilen. Dat geldt niet voor hun nieuwe eigen product sportwater dat me via displays wordt opgedrongen met schreeuwerige teksten als ‘natuurlijk mineraalwater met toegevoegd natuurlijk eiwit’. Bestaat er dan ook onnatuurlijk mineraalwater? En onnatuurlijk eiwit? Natuurlijk niet!

Ik kocht het sportwater voor 0,79 cent per flesje. Niet om te drinken, maar om uit te pluizen of dit iets toe kan voegen aan een gezond voedingspatroon. Je raadt het vast al: het antwoord is nee.Er zijn drie varianten: fiberwater, proteïnewater en energiewater.

 

 

 

Vezelwater

Om te beginnen met het vezelwater (fiberwater, dat 3,0 gram (toegevoegd) vezel per 100 ml bevat). We eten te weinig vezels. De aanbeveling is 30 tot 40 gram per dag. Zelfs bij een gezond voedingspatroon met veel vezels uit volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten is het lastig om deze norm te halen. Vezelwater klinkt dan als je niet verder nadenkt als een zinvol product. Maar het klinkt ook wel een beetje raar dat dit drankje de vezels uit je dagelijkste maaltijd kunnen vervangen. Vezels zorgen voor een goede stoelgang. Verder hangt het eten van vezels samen met een lager risico op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Dit lijkt vooral te gelden voor vezels in vezelrijke voeding, niet voor losse vezels. De verbanden met de eerder genoemde ziekten lijken het sterkst te zijn voor vezels uit volkorengranen.

Conclusie: het vezelwater zal niet het effect hebben dat je zou verwachten. Drink liever water uit de kraan en koop en eet liever volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Zie * onder voor reactie van Aldi.

Eiwitwater

Eiwitwater (proteïnewater) van Aldi is water met per 100 ml 3 gram toegevoegd eiwit (collageen hydrolisaat). Ik vroeg sportdiëtist Anneke Palsma of dit eiwit goed kan worden opgenomen. Collageen dat aan dit water is toegevoegd heeft net als gelantine een ongunstige samenstelling, waardoor je er niet zoveel aan hebt, tenzij het gecombineerd wordt met vitamine C. Het eiwitwater van Aldi bevat echter geen vitamine C en is dus geen goede bron van eiwit. In Nederland eten we gemiddeld meer eiwit dan dat we nodig hebben. Als je als recreant een paar keer per week sport is het niet nodig extra eiwitten te eten.

Conclusie: we hebben geen extra eiwit nodig. Als je na het sporten toch graag wat eiwit wil eten kun je een bakje kwark eten. Dan krijg je ook meteen je calcium binnen en dat verzadigt ook meer.

Energiewater

Energiewater bevat geen kcal en dus geen energie. Dat is fijn. Afvallen doe je namelijk vooral door het aantal kcal in je voeding aan te passen. Dus na het sporten extra kcal innemen is dan niet echt handig. De energie krijg je door de cafeïne en guarana. Het wordt afgeraden voor kinderen en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Meestal is dat een teken dat het eigenlijk voor niemand een echt gezonde keuze is.

Conclusie: als je te weinig energie hebt na het sporten kijk dan of je niet hebt overdreven met sporten, voldoende eet en last but not least voldoende slaapt. Ga daar liever mee aan de slag. Drink kraanwater, kies voor voedzaam eten en zorg voor voldoende ontspanning.

Gezond verstand

Gebruik gewoon je gezonde verstand. Zoals vaak, blijkt dat iets dat te mooi lijkt om waar te zijn dat ook is en gewoon marketing is. Sportwater is dus niet zinvol en je kunt je geld dus beter investeren in normale gezonde voeding.

* Reactie Aldi 18 januari 2018
‘Uw opmerkingen over het product en de boodschap die ervan uit kan naar de consument geven voldoende reden om zowel product als verpakking onder de loep te nemen. Daarmee gaan wij aan de slag.’