Denk jij wél zelf na over het doel van Foodwatch?

Er zijn steeds minder mensen die hun eigen verstand gebruiken. Dat is ook lastig in een wereld die vooral bestaat uit marketeers. En dan bedoel ik niet de marketeers van bedrijven die iedereen wel herkent. Nee ik bedoel de ‘sluipmaketeers’ die niet worden opgemerkt. Die zijn veel gevaarlijker dan de ‘sluipsuikers’! Want als je een etiket kunt lezen bestaan er geen ‘sluipsuikers’. Dat is best lastig, maar dat kun je hier leren. ‘Sluipmarketeers’ zijn moeilijker te doorgronden omdat ze steeds in een andere verschijning opduiken en precies weten wat ze het beste kunnen communiceren zodat je hen klakkeloos gelooft.

NRC gaat voor bereik

Dit keer ga ik in op de NRC Charity Awards. Ik begrijp dat je als consument denkt dat een krant als het NRC uitsluitend serieuze kandidaten selecteert. Maar daarbij vergeet je dat het bij een krant ook steeds meer over bereik in plaats van inhoud gaat. Hoe is het anders mogelijk dat het NRC een organisatie nomineert die geen kennis van voeding en voedselveiligheid heeft en daarom vaker onjuiste dan juiste informatie verstrekt? En wat ik nog erger vind een partij die uitsluitend polariseert door kleine problemen onterecht te vergroten tot wereldzaken. Dit soort prijzen moeten gaan naar organisaties die zich hard maken voor verbinding en verbeteren van de wereld. Partijen die alleen problemen kunnen benoemen en geen oplossingen bieden moeten we geen podium bieden om mensen nog meer in verwarring te brengen over voedsel.

Opvallen is iets anders dan impact hebben

Opvallen is iets anders dan impact hebben op de gezondheid van Nederland. Dat zie je ook weer bij de besmette eieren. Die kun je beter niet eten maar Foodwatch blijft maar communiceren dat het levensgevaarlijk is. Martijn Katan merkt echter op dat als je 10 miljoen eieren eet er nog niet eens acuut gevaar is. Anneke Palsma zette alles zorgvuldig op een rijtje.Voedselveiligheid is een moeilijk vakgebied waarbij je vaak op eieren loopt. Iets dat gevaarlijk is moet direct uit het schap. Maar je moet wel weten of het daadwerkelijk gevaarlijk is om onnodige paniek te voorkomen. Foodwatch laat ook deze keer weer zien dat ze niet snappen dat iets pas schadelijk is bij een bepaalde dosering. Er wordt al genoeg angst gezaaid door bloggers met commerciële belangen. Foodwatch, er is echt geen behoefte aan onnodig uitvergroten van angst, maar wel aan juiste informatie.

Foodwatch vindt meer donateurs belangrijker dan juiste informatie verstrekken

Wil jij net als ik liever leven in een land waarin we samen naar de beste oplossingen zoeken door naar elkaar te luisteren? Een goed doel is er immers voor jou. Denk jij dat dit voor Foodwatch geldt? Lees dan eerst even deze column in de Levensmiddelenkrant.  Mijn tip? Gebruik je verstand en kijk of info niet een doortrapte manier van marketing is.