Wordt het geen tijd voor ‘nieuws voor gewichtsconsulenten’?

Vorige week kreeg ik vooral veel vragen van gewichtsconsulenten, omdat die niet goed meer wisten wat ze moesten vinden van margarine en halvarine. Een gewichtsconsulent volgt net als een diëtist de richtlijnen van de Gezondheidsraad. En dat betekent dus dat je in je adviezen voor zorgt dat het voedingspatroon maximaal 10 energieprocent verzadigd vet bevat. Dat kun je lezen in de tijdelijke normen van de Gezondheidsraad.

Het advies is om verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet, omdat dit het LDL cholesterol verlaagt. Een verlaagd LDL cholesterol lijkt de kans op hart-en vaatziektes te verlagen.

Margarine en halvarine bevatten geen transvet

Margarine en halvarine worden in een fabriek gemaakt. In Nederland bevat het al 20 jaar geen transvet meer. Het schema van Healthwatch over het productieproces van margarine dat veelvuldig wordt gedeeld is onjuist. Het aantal bewerkingsstappen is veel minder. Het is niet altijd standaard zo dat iets dat in een fabriek wordt gemaakt ongezonder is. Het is wel zo dat het zo kan zijn dat een product wordt gemaakt dat op dat moment de beste keuze lijkt voor de gezondheid van de consument, terwijl later door nieuwere inzichten kan blijken dat  dit niet zo is. Fabrikanten van margarine willen uiteraard geld verdienen, maar sluiten daarbij wel aan bij de laatste wetenschappelijke inzichten en passen daar het product op aan. Als je margarine of halvarine wil eten, kies dan een ‘basisproduct’ zonder allerlei claims. Claims die zijn toegestaan zijn wetenschappelijk wel onderbouwd. Denk aan het effect van plantesterolen op het verlagen van je cholesterol. We weten echter niet zo goed wat de effecten hiervan zijn op de langere termijn.

In Nederland zijn aan margarine en halvarine vitamine A en D toegevoegd. Of dat belangrijk voor jou is, hangt van je voedingspatroon af en of je voldoende in de zon komt (voor vitamine D).

Margarine met kokosolie bevat niet meer verzadigd vet

Unilever heeft een nieuw product ontwikkeld: margarine met kokosolie. De hoeveelheid verzadigd vet is gelijk aan die van andere soorten margarine. Ik vind dat geen handige keuze van Unilever, omdat mensen geen etiketten lezen en daarom denken dat Unilever ineens een andere visie heeft op verzadigd vet en dit niet zo is. Dit product schept daarom verwarring. Ook weet ik niet goed wie dit zou willen kopen. Iemand die kokosvet wil eten zal niet kiezen voor een margarine met slechts 5% kokosvet, lijkt mij.

Welk vet op je brood

Als je op je brood vet wil gebruiken kies dan bij voorkeur een soort waar veel onverzadigde vetten inzitten. Dan kan ook mayonaise, pindakaas of notenpasta zijn. Let dan wel op dat je voldoende vitamine A en D binnenkrijgt. Als jouw voedingspatroon in de basis gezond is en je veel groente, fruit, volkoren producten en voornamelijk onverzadigd vet eet, kun je ook kiezen voor (een dun laagje) roomboter. In mijn voedingspatroon past dat 😉 En om het completer te maken: een voedingspatroon met veel bewerkte koolhydraten en verzadigd vet is een minder gezonde keuze dan een voedingspatroon met veel onverzadigde vetten en nog wat verzadigd vet.

Disclaimer

Ik maak deze post niet op verzoek van iemand en uiteraard word ik er ook niet voor betaald. Ik schrijf dit omdat ik me verbaas dat er zo weinig mensen bezig zijn om keuzes voor consumenten eenvoudiger te maken in plaats van moeilijker. Eén product is niet gezond of ongezond. Het gaat om het hele voedingspatroon. Maar dan is het voor consumenten wel handig als professionals de aanbeveling van maximaal 10 energieprocent verzadigd vet kennen en toelichten. Adviezen baseer je als het goed is op wetenschappelijke onderbouwingen en niet op iets dat je ergens op een blog leest.

Ik denk ook dat het goed is als professionals (niet alleen gewichtsconsulenten) beter leren bronnen te beoordelen. Onze gewichtsconsulenten leren we dat vanaf de eerste dag. Ben je al gewichtsconsulent dan kun je dit leren aan de hand van mijn door de BGN geaccrediteerde e-cursus