Is een ode aan E-nummers ook niet wat overdreven?

Vanmorgen werd ik door een aantal mensen getagd om te reageren op dit artikel in de Volkskrant van Rosanne Hertzberger. Wat zij zegt over E-nummers, daar ben ik het mee eens. Ook dat het zwart/rode boekje van Corinne Couget uitsluitend is om bang te maken en geschreven door iemand die weinig van scheikunde weet.

Onnodig vervangen van E-nummers

Rosanne merkt ook op dat ‘miljarden euro’s en manuren worden verspild in de voedingsindustrie aan het vervangen van E-nummers waar helemaal niks mis mee is, behalve dan dat een of andere voedingsgoeroe er onrust over zaait.‘ Ik schreef daar al eerder dit pleidooi over ‘recht op het eerlijke verhaal‘.

 

 

De dialoog met andersdenkenden

En toch wekt ze door haar manier van communiceren enorm veel irritatie bij me op. Ze zet zich af tegen zelf benoemde experts, maar haar extreme manier van reageren is net zo extreem als van deze zelfbenoemde experts. Ik ken Rosanne niet en weet niet of ze dat net als zelfbenoemde experts doet om aandacht te krijgen of omdat dit echt haar mening is. Het gevolg is in ieder geval dat ook zij weer polariseert. Goed voor de verkopen van haar boek, maar niet behulpzaam om een dialoog tot stand te brengen. Mensen die tegen E-nummers zijn zullen vermoedelijk nu hun hakken nog meer in het zand zetten. Jammer vind ik dat. Wat zou het fijn zijn als wetenschappers juist proberen hun kennis over te dragen in plaats van afstand te scheppen. Het beter weten is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat je dat weet hoe je dat helder uit kunt leggen zodat andersdenkenden ook naar je willen luisteren. Dat is lastig, vergt veel geduld maar is niet onmogelijk.

Bewerkingsgraad

Rosanne is niet opgeleid in voedingsadvies, maar er wel van overtuigd dat voeding uit de fabriek de beste keuze is. Het Voedingscentrum is dat niet met haar eens. Eén van de uitgangspunten volgens de Richtlijnen Schijf van Vijf (pagina 21) om een product al dan niet op te nemen in de Schijf van Vijf is de bewerkingsgraad. Daarbij wordt zowel gekeken naar de bewerkingsgraad als naar de toevoegingen. Die worden in de richtlijnen ook benoemd per productgroep. Voor dit stuk gaat het te ver om daar verder op in te gaan. Diegene die dat wil lezen, kan dat lezen in de Richtlijnen Schijf van Vijf. De toevoegingen noemt Rosanne zelf ook.

Koken

Niet iedereen houdt van koken. Rosanne blijkbaar ook niet. Dat hoeft ook niet, maar om dan jezelf daarvoor op een voetstuk te zetten vind ik net zo overdreven als de eis dat iedereen het verplicht leuk moet vinden om een vijfgangen menu te koken. Iemand die graag pure voeding kookt een holbewoner noemen vind ik echt heel raar. En nee, persoonlijk houd ik niet heel erg van koken maar doe ik dat (ik zou bijna zeggen uiteraard) dagelijks. Ik schrijf dit dus niet omdat ik zo’n enorme foodie ben.

Voeding gaat om meer dan voedingsstoffen

Voeding gaat wel over meer dan alleen voedingsstoffen. Denk bijvoorbeeld aan smaak en het gezellig bij elkaar aan tafel zitten. Er zijn best kant en klaarmaaltijden te koop die prima smaken en ook (best) gezond zijn. Maar echt heel bijzonder is de smaak vaak niet van deze maaltijden. In het filmpje zegt Rosanne dat er de maaltijd die ze in haar hand heeft meer groente bevat dan als ze zelf zou koken. Ik weet niet of ze overdag tussendoor nog groente eet, want zo op het oog lijkt me dat er in deze maaltijd 250 gram groente zit.

Biologische voeding

Wat ze over biologische voeding zegt, herken ik wel deels als ik bijvoorbeeld AH en Ekoplaza vergelijk: ‘omdat daar een zweem omheen hangt van o-wat-zijn-we-toch-goed-bezig-voor-de-planeet’.   Biologische voeding houdt gemiddeld wel meer rekening met onze planeet.

Vers eten minder duurzaam

Het zal vast waar zijn dat als je vers eet meer voedsel verspilt, zeker als je niet kunt plannen. Maar duurzaamheid gaat voor mij over veel meer dan alleen verspilling. In mijn persoonlijke definitie is ook onze gezondheid een aspect van duurzaamheid. En hoewel ik dat natuurlijk ook wetenschappelijk niet heel eenvoudig kan bewijzen ben ik er persoonlijk wel van overtuigd dat minder bewerkte voeding gezonder is, niet vanwege de E-nummers, wél omdat het soms nog nauwelijks meer op voeding lijkt. Het goed onderbouwde boek Zout, suiker, vet lijkt toch ook te wijzen op de relatie tussen sterk bewerkte voeding en overgewicht.

Conclusie

  • E-nummers zijn niet schadelijk
  • Dat de industrie ze uit voeding verwijderd is raar
  • Kies voor minder bewerkte voeding
  • Je hoeft geen vijfgangen maaltijd te koken om gezond te eten
  • Duurzaamheid gaat over meer dan alleen verspilling
  • Laten we samen communiceren in plaats van polariseren