Van verzet naar dialoog

Het valt niet mee in deze weken, maar ik probeer zoveel mogelijk afstand te nemen van de politiek. Niet omdat de toekomst van ons land mij niet interesseert. Juist wel! Maar ik word opstandig van een wereld waar de aandacht gaat naar diegene die het hardste schreeuwt in plaats van de held die kiest voor een inhoudelijk debat. Een wereld waarin leugens en bedrog de norm lijken te zijn. Veel politici nemen hierin het voortouw en lijken dat ook zelf niet eens meer te beseffen. In zo’n wereld voel ik me niet thuis.

Steeds meer nepnieuws over voeding

Ook wat betreft voeding is er nauwelijks meer debat. Als je voeding leuk vindt en er goed uitziet ben je welkom op tv om er eindeloos over te praten. Dat is immers goed voor de kijkcijfers. Door het vaak te horen, lijkt er een nieuwe waarheid te ontstaan. Het meest verontrustende is dat de zelfbenoemde experts zich van geen kwaad bewust zijn dat hun waarheid slechts hun mening is en weinig raakvlak heeft met beschikbare informatie over voeding. Nee, zij zijn de gevierde sterren en een ster heeft altijd de waarheid in pacht. Maar ondertussen is hun ‘voedingsnieuws’ vooral nepnieuws dat het vertrouwen van mensen schaadt. Ik wil mensen leren zelf informatie te beoordelen over voeding, zodat ze zelf met vertrouwen hun eigen keuzes kunnen maken. Dat is waar je mij op aan kunt spreken.

Aandacht voor de inhoud

Als je vraagt waarom iemand iets vertelt wat niet echt in lijn ligt met kennis die beschikbaar is, komt er geen antwoord. Of nog erger: er reageert iemand met de mededeling dat ik zeker weer aandacht wil. Ja dat klopt, maar geen aandacht voor mezelf maar wél voor het inhoudelijke debat. Dat is waar je mij op aan kunt spreken.

Luisteren maakt de wereld mooier

Ik heb als consument, maar ook als professional geen behoefte aan nepnieuws. Dat is de reden om keer op keer de dialoog op te zoeken. Luisteren naar elkaars inhoudelijke argumenten. Dat vinden mensen moeilijk. En daarom voel ik me af en toe een roepende in de woestijn. En juist diegene die wel luisteren belanden dan in een fel debat met me. Maar daar komen we met respectvol communiceren ook altijd weer uit. Want als je oprecht naar elkaar luistert kun je de wereld samen een beetje beter te maken. Dat is waar je mij op aan kunt spreken.

Op zoek naar de dialoog

Vanmiddag ga ik naar een bijeenkomst over vertrouwen in het vrije woord in tijden van populisme. Mijn missie daar? Journalisten vinden die weer het echte verhaal over voeding willen vertellen. Want ik kan me verzetten tegen het geschreeuw over voeding. Maar nog beter kan ik zelf het initiatief nemen een actieve rol te pakken in de dialoog om zo terug te gaan naar de inhoud. Dat is waar je mij op aan kunt spreken.

Ik schreef o.a.naar aanleiding van de bijeenkomst dit stuk.