Kies liever voor fruit dan voor vruchtensap

Vorig jaar verschenen de nieuwe richtlijnen van het Voedingscentrum. Iedereen had al eerder inspraak in de wetenschappelijke uitgangspunten. Als je daar toen geen gebruik van hebt gemaakt is het vreemd om nu alsnog je eigen mening te communiceren. Dat doe je alleen als je daar zelf belang bij hebt. Het advies van het Voedingscentrum is gebaseerd op het laatst beschikbare wetenschappelijk onderzoek. Op de site van het Voedingscentrum staat: ‘Sap bevat veel suiker en dus energie (calorieën). Het drinken van veel vruchtensap vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien bevatten vruchtensappen zuren die het gebit aan kunnen tasten.’ Dat vonden de verkopers van sap erg vervelend voor hun omzet. Daarom hebben ze nu een website gemaakt die hun kan helpen meer sap te verkopen.

De omzet moet omhoog

Als ze op hun site gewoon eerlijk hadden geschreven ‘we balen ervan dat we minder/te weinig vruchtensap verkopen en daarom hebben we deze site gemaakt zodat we onze omzet weer kunnen verhogen. Onze omzet is belangrijker dan jouw gezondheid.‘ Dan zou ik deze post niet hebben geschreven.

De nieuwe site is dus ontwikkeld omdat de omzet te laag is. Maar ze suggereren dat het om jouw gezondheid gaat. Ze schrijven namelijk dat er een discussie plaats moet vinden op basis van wetenschappelijke feiten. Je kunt je afvragen of de experts met uitzondering van John Sievenpiper op de site wel daadwerkelijk experts zijn. Wetenschappelijk klinkt objectief als je de feiten niet kent. Die kennen zij in ieder geval niet.

Advies World Health Organisation

De World Health Organisation (WHO) adviseert om dagelijks maximaal 5 energie procent vrije suikers te gebruiken. Dat is bij 2.000 kcal maximaal 25 gram suiker. Sap valt ook onder vrije suikers. Een glas appelsap van 200 ml bevat ongeveer 21 gram suiker en geen vezels. Dat is meer suiker dan een glas Cola. Druivensap bevat nog meer suiker. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook niet voor niets drink zo min mogelijk sap om overgewicht en diabetes te voorkomen. Dat geldt ook voor sap dat je zelf perst. Als je graag sap drinkt en verder niets zoet toevoegt aan je dagmenu past één glas sap bij de aanbevelingen van de WHO.

Een mening is iets anders dan wetenschappelijk werken

Als op een Nederlandse site die zegt wetenschappelijk te werken zonder uitleg de adviezen van de World Health Organisation en het Voedingscentrum ontbreken dan weet je dat het niet om wetenschap gaat, maar om het geven van een persoonlijke mening.

Knelpunten informatie op de site van Fruice Juice Matters

  • Dat internationale wetenschappers de adviezen van de WHO niet kennen is echt heel erg kwalijk.
  • Dat de suiker niet is toegevoegd is irrelevant omdat suiker suiker is voor je lichaam. Natuurlijke suiker is geen apart soort.

Conclusie

Het is verstandig sap als snoep te zien en het daarom uitsluitend af en toe als traktatie te drinken als je dat echt lekker vindt. Dan kun je het het beste zelf iets verdunnen met wat water. Je kunt het ook verdund kopen maar dat kost meer terwijl de ingrediënten voor de fabrikant minder kosten. Eet voor de rest lekker fruit: twee tot drie stuks per dag.

Update
Gisteren antwoordde Fruit Juice Matters in een artikel van Voeding Nu ‘Probeer eens ongezoet vruchtensap buitenshuis in plaats van koffie’ en ‘nuttig het bij een maaltijd om je tanden te beschermen’. Vruchtensap tast echter je glazuur aan. Fruit Juice Matters beweert dat ze dit niet heeft gezegd regen Voeding Nu. Het lijkt me in ieder geval handig dat Fruit Juice Matters hier openbaar afstand van neemt.