Er niets van bakken

Gisteren zie ik tot mijn verwondering een tweet van staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam met de tekst ‘Er komt taskforce met boegbeeld Janny van #HHB die lekker en gezond eten in de ouderenzorg gaat stimuleren. @mjrijn‘. Waarop ik reageer ‘Heel apart @martijnvdam om hiervoor iemand te kiezen die mensen stimuleert lekkere, maar verder geen gezonde taarten te bakken’. Dat wordt beantwoord met ‘Janny helpt VWS ook om mensen gezonder te laten eten!’

Bakken is een andere competentie dan voedingsadvies

Zou een staatssecretaris nu echt niet begrijpen dat goede baktechnieken andere competenties vergt dan voedingsadvies? Niet alles in ons leven is entertainment! Als je entertainment wil kun je mij beter mee laten doen aan een bakprogramma. Dat is gegarandeerd leuk, omdat ik daar totaal niets van bak. Geeft vast daarom ook hoge kijkcijfers 😉 Ik leer je alleen geen baktechnieken. Dat kan Janny wel en daarom vinden ook zoveel mensen het leuk om naar dat programma te kijken. Janny is daar duidelijk op haar plaats.

Doen wat je kunt in plaats van alleen leuk vindt

Maar dat je als BN-er tegenwoordig zonder relevante opleiding dan ook meteen voedingsadvies kunt geven dat begrijp ik gewoon niet. Waarom zetten we daar geen mensen voor in die daar hun vak van hebben gemaakt? Zullen we mensen laten doen wat ze kunnen? Dat is voor iedereen fijner en geeft meer resultaat.

Meer info zie je in deze uitzending zie je vanaf 36 minuten. Verborgen suikers (1 gram in een portie mayonaise) vindt Janny verontrustend. Maar in een plak cake van 30 gram zit 8,5 gram suiker.