Meer volkoren, meer volkoren, meer volkoren

Meer volkoren, meer volkoren, meer volkoren

Volgens de Voedsel Consumptie Peiling (VCP) eten we slechts de helft van onze granen in de vorm van volkoren. In de richtlijnen van het Voedingscentrum wordt geadviseerd om geraffineerde granen te vervangen door volkoren granen: vervang wit brood dus door volkoren brood. De meeste mensen willen dat ook. Uit een niet representatieve enquete blijkt dat slechts 9% van de mensen per se wit brood wil eten, 29% maakt het niet uit en 62% wil graag volkoren brood. Volgens het kennisinstituut Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) kiezen mensen het brood dat in hun blikveld ligt. Fijn dat de consument de gezondere keuze waardeert.

Geen probleem dus om meer volkoren producten in de winkel te leggen zou je dan denken. Maar bijna nooit is iets zo eenvoudig als dat je denkt. Waar volkoren brood zou kunnen liggen ligt meergranenbrood (dat minder volkoren is) en speltbrood (dat meestal wit brood is). Waarom? Niet omdat de klant dat wil.

 

NBC wil geen tijd investeren om meer volkoren in het schap te krijgen

Ik benaderde daarom het NBC om te vragen waarom ze de verkoop van volkoren niet meer stimuleren. Het NBC heeft gezorgd dat mensen beter weten dat volkoren een gezondere keuze is. Ook willen mensen het kopen. Alleen ligt er veel te weinig volkoren brood in winkels, waardoor mensen dan maar de ongezondere keuze maken. Het NBC ziet het niet als haar taak om hier een rol in te spelen. 

Naast het kennisinstituut bestaat de bakkersbranche uit twee ondernemersverenigingen:

  • Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB)
  • Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV)

NVB: industriële bakkers

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) is een werkgeversorganisatie die de belangen behartigt van de middelgrote en grote industriële bakkerijondernemingen in Nederland. Ze bedienen ca. 80% van de markt. Hun doel is het behartigen van de politieke belangen, waarbij ze zich richten op optimale omzet voor ondernemers. Ze doen weinig/niets aan gezondheidsbevordering en dus verhogen van inname volkoren. Dat is de verantwoordelijkheid van de verkoopkanalen als supermarkten (zoals AH, Plus etc.) zelf.

NBOV: ambachtelijke bakkers

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) zet zich in voor ambachtelijke Nederlandse brood- en banketbakkers in het midden- en kleinbedrijf. Ze bedienen ca. 20% van de markt. Zij doen veel moeite om volkoren onder de aandacht te brengen en daar slagen ze naar eigen zeggen ook goed in.  Dat gebeurt via een stichting waarvan zij deel uitmaken.

Conclusie

Het grootste deel van de markt is alleen bezig met het behalen  van een hogere omzet en niet met gezondere keuzes. Dit lijkt ook de reden dat er nog steeds veel meergranen brood en wit spelt in de winkels ligt waar ook volkorenbrood zou kunnen liggen. De marges van volkorenbrood zijn echter lager.
Welke (industriële) bakker neemt haar verantwoordelijkheid en gaat meer volkoren producten verkopen?