Ik snap niet hoe ik volkoren brood kies, jij wel?

Ik snap niet hoe ik volkoren brood kies, jij wel?

Al jaren probeer ik de keuze voor volkoren brood eenvoudiger te maken. Helaas heb ik tot nu toe weinig bereikt. Meer volkoren brood resulteert in minder winst en daarom heeft niemand belangstelling om dit aan te pakken.

Volkoren op etiket onduidelijk

Deze week zei iemand (geen klant voor voedingsadvies) tegen me: ‘ik probeer echt wel volkoren brood te kiezen sinds jij dat uitlegde, maar ik vind dat wel lastig‘. Deze persoon is slim, is niet opgeleid op het gebied van voeding maar weet er gezien zijn beroep wel wat meer van en is dus niet altijd in staat om in een winkel een brood te kiezen dat volkoren is. Dat betekent dat winkels het dus niet goed uit kunnen leggen.

 

 

Gisteren was ik in supermarkt en kwam een betrokken slimme medewerker op me af. Hij is sinds kort verantwoordelijk voor het brood en wil graag goede informatie verstrekken. Hij zei ‘ik vind het allemaal maar ingewikkeld, waarom wordt volkoren brood ineens bruin brood.’ Dat komt omdat het bruin brood daarvoor ten onrechte als volkoren brood werd verkocht. Wettelijk mag je brood alleen volkoren noemen als het 100% volkoren is en anders niet.

De medewerker vroeg ook: ‘denk jij dat marketeers dat expres fout doen?’ Twee jaar geleden zou ik dat hebben bevestigd. Maar de laatste twee jaar sprak ik veel marketeers. Natuurlijk willen ze geld verdienen. Maar daarnaast hebben ze vaak echt geen inhoudelijke kennis van zaken, waardoor er soms echt hele onzinnige producten worden ontwikkeld.

Als deze betrokken mensen het al zo lastig vinden om een volkoren brood te kopen is er duidelijk iets mis met de etiketten. Het NBC heeft geen zin om consumenten op weg te helpen. Ze vinden dat ik dat maar moet doen. Maar ik ben docent voeding en kritisch blogger en zie niet in waarom ik dit gratis zou doen ten behoeve van het NBC. Wie wil hierin nu eindelijk eens investeren?

Tips als je volkoren brood wil kiezen

  • kies geen bloem, want dat is geen volkoren
  • donker brood kan gekleurd zijn met mout en hoeft geen volkoren te zijn
  • alleen 100% volkoren is volkoren
  • meergranen is slecht deels volkoren
  • spelt is alleen een goede keuze als het volkoren spelt is (maar dat is vaak niet zo)