Heb je iets aan de EkoPlaza-app?

Een aantal mensen vroeg me wat ik van de gratis EkoPlaza-app vind. Ik ontdekte dat deze alleen beschikbaar is op de nieuwste Iphone, die ik zelf niet heb. Ik zocht mensen die wel zo’n Iphone hebben.

Onderdelen app Ekoplaza

De app die bestaat uit een aantal onderdelen: aanbiedingen, boodschappen, inloggen, ingrediëntenscanner, vind een winkel en klantenservice. De onderdelen inloggen, boodschappen, vind een winkel en klantenservice gaan over EkoPlaza. Je kunt je boodschappenlijstje en favorietenlijstje maken voor wat je bij EkoPlaza wilt kopen. Je kunt je boodschappen op 100 afhaalpunten of thuis laten bezorgen.

 

 

 

Verder bevat de app een ingrediëntenscanner. Je kunt met die scanner producten in alle supermarkten scannen op verborgen E-nummers en plastics (voor cosmetica). Dit werkt met een stoplichtensysteem. De scanner is een helpfunctie die je beter inzicht geeft in wat je eet. Erik Does, de algemeen directeur wil daarmee aantonen hoe misleidend etiketten zijn. Ik weet zelf nooit zo goed wat dat betekent. Wettelijk is immers verplicht op het etiket te schrijven wat er in zit. Wat kan daar misleidend aan zijn?

Vage uitleg

Ik bekeek een paar teksten over E-nummers in de app (zie onderaan deze blogpost). E-nummers
zijn goedgekeurde stoffen waar consumenten onterecht bang voor worden gemaakt. Wel is het zo dat het vanwege ander aanwezige voedingsstoffen goed is om zoveel mogelijk te kiezen voor onbewerkte voeding. Het is echter niet zo deze stoffen allerlei ziektes  veroorzaken zoals de app vermeldt. Het is sowieso erg vaag dat de ziektes niet specifiek worden genoemd. Daaruit kun je al de conclusie trekken dat het om meningen gaat in plaats van feiten.

De oorsprong van een E-nummer doet er niet toe

Er wordt vermeld of het bewuste E-nummer van synthetische of natuurlijke oorsprong is. Geen idee wat je daaraan hebt, aangezien een E-nummer een E-nummer is!

Iemand scande voor mij twee producten bij een andere supermarkt. Dit was om te kijken hoe het werkt. Het zijn twee willekeurige producten. Maggi Rundvleesbouillon. De scanner gaf dus rood aan voor E150, E621, E 627, E631 en oranje voor E101. Ook scande hij Struikgele paprikasoep  Dat is volgens de app EkoPlaza-proof: er wordt niets rood. Ik betwijfel of EkoPlaza dit product daadwerkelijk zou adviseren ;)Ik vind het verdrietig dat er mensen denken dat je op basis van E-nummers de gezondheid van voeding vaststelt en zodanig een app ontwikkelde.

Een app zou in mijn visie feiten weer moeten geven en geen meningen. In de biologische winkel zijn prima producten te koop, denk bijvoorbeeld aan het uitgebreide assortiment van
granen. Maar dat ze een goede keuze zijn heeft voor mij weinig/niets te maken met het al dan niet aanwezig zijn van E-nummers.

Binnenkort verschijnt de ‘testapp’ van het Voedingscentrum. Ik ga er vanuit dat deze wel feitelijke informatie geeft op grond waarvan consumenten kunnen kiezen. Als consument heb je meer aan feitelijke informatie zodat je zelf keuzes kunt maken die het beste bij jou passen.

 

Aantal E-nummers zoals ze in de app van EkoPlaza staan

Geen van de onderstaande E-nummers zijn toegestaan in biologische voeding. Dat geldt dus ook voor stevia. De tekst tussen haakjes staat niet in de app maar heb ik zelf toegevoegd op basis van de informatie van Food-info.

E101 Riboflavine (vitamine B2), gele kleurstof uit verschillende gisten.
(ADI tot 0,5 mg/kg lichaamsgewicht)

E150cAmmoniakaramel, gebrande suiker, bruine kleurstof.Als E-nummer chemisch bewerkt tot kleurstof.
(ADI tot 200 mg/kg lichaamsgewicht)

E621 Natriumglutamaat, synthetisch natuurlijk aminozuur, smaakversterker. Bekend onder de naam MSG. Dit E-nummer staat bekend als smaakmaker die de gezondheid negatief kan beïnvloeden. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.

(Glutaminezuur en glutamaten komen van nature in hoge concentraties voor in oude kaas, moedermelk, tomaten en sardientjes)

E627 Natriumguanylaat, natuurlijk, smaakversterker. Kan bij overgevoelige reacties astma en oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger  dan 3 maanden) worden gebruikt.
(Personen met astma kunnen heftig reageren op gualylzuur en guanylaten. Gebruik wordt ontraden bij personen met jicht, omdat guanylaten in purines worden omgezet. De gebruikte concentraties zijn echter zo laag, dat er waarschijnlijk geen effect te merken zal zijn)

E631 Natriuminosinaat, natuurlijk, smaakversterker. Vooral gewonnen uit vlees en sardines.
(Personen met astma kunnen heftig reageren op inosinezuur en inosinaten. Gebruik wordt ontraden bij personen met jicht, omdat inosinaten in purines worden omgezet. De gebruikte concentraties zijn echter zo laag, dat er waarschijnlijk geen effect te merken zal zijn)

E950 Acesulfaam-K, synthetische zoetmaker, omstreden E-nummer wat met verschillende ziektes in verband wordt gebracht. Uh, dat klopt niet.

E951 Aspartaam, synthetische zoetmaker, omstreden E-nummer wat met verschillende ziektes in verband wordt gebracht. Uh, dat klopt ook niet.

E 961 Steviolglycosiden, natuurlijke zoetstof. 300 x zoeter dan suiker. In onnatuurlijke vorm niet toegestaan in bio. Dat is niet juist, stevia is in voeding alleen toegestaan in de vorm van steviolglycosiden en als E-nummer dus (in geen enkele vorm) toegestaan in biologische voeding. Dit is het enige E-nummer dat groen is. Geen idee waarom, want de ADI is tienmaal zo weinig dan bij aspartaam dat rood is.

E967 Xylitol, synthetische zoetmaker, omstreden E-nummer wat met verschillende ziektes in verband wordt gebracht. Uh, dat klopt ook niet.