Noten/fruitreep Nakd: is dat echt een verantwoord tussendoortje?

We snappen steeds minder van voeding en dat geldt ook voor marketeers. Gisteren zei iemand ‘commerciële mensen hebben te weinig productkennis en maken daardoor commercials die niet kloppen met de feiten’. Dat beseffen ze zelf dus niet eens.

Toegevoegd suiker is geen ander soort

Zo is de nieuwste marketingkreet ‘zonder toegevoegd suiker’. Dat klinkt of dat een apart soort suiker is. Maar suiker is suiker. Voor de meeste mensen is het verstandig minder suiker te gebruiken. Dat geldt voor alle suikers in het totaal. En nee dat betekent niet dat ik je afraad om fruit (in normale hoeveelheden) te eten. En dat koekje kun je inderdaad beter laten liggen 😉 Waar ik me echter bezorgd over maak is dat er steeds meer producten worden ontwikkeld waarin kristalsuiker wordt vervangen door gedroogd fruit en deze producten dan daardoor ineens gezond worden genoemd.

 

Maar

  • Of iets gezond is hangt van je hele voedingspatroon af en niet alleen van suiker.
  • Gezond is mede afhankelijk van de hoeveelheid. Dat betekent dat een appel beter is dan een koekje, maar een koekje beter is dan 20 dadels;
  • Ook een gezonde(re) keuze kan te veel kcal bevatten en is dus geen handige keuze als je op je gewicht wil letten. Een tussendoortje bevat als vuistregel zo’n 75 kilocalorieën;
  • Mensen denken soms dat je gezondere keuzes onbeperkt kunt eten, dat is dus niet zo.

Nakd

De suggestieve teksten op de site van Nakd spreken mij niet aan. ‘Het zijn veganistische fruitrepen zonder gluten, melk of toegevoegde suikers.’ Iets zonder gluten of melk is handig als je daar niet tegen kunt. De meeste mensen kunnen dat echter wel. De zin ‘bevat uitsluitend de natuurlijk voorkomende, niet-geraffineerde suikers uit fruit. Niets is toegevoegd of verfijnd.’ betekent werkelijk niets. Je hoofd kent het verschil tussen natuurlijke en geraffineerde suikers, je lijf niet. Voor je lijf is suiker suiker.  De tekst ‘kan gebruikt worden als eén van je 5 dagelijkse porties fruit en groenten’ is niet juist. Het advies van het Voedingscentrum is per dag maximaal 20 gram gedroogd fruit te gebruiken in verband met het hoge suikergehalte en niet als vervanging van ‘gewoon’ fruit.

Nakd-repen zijn repen met een combinatie van gedroogd fruit en noten.
Overzicht gemiddelde voedingswaarden Nakd-repen

Soort
Portie
(gram)
Energie
(kcal)
Suikers
(gram)
Vezels
(gram)
Vet
(gram)
Eiwit
(gram)
Glutenvrij
12 smaken
35
142
15,0
2,2
6,9
3,2
Crunchrepen
5 smaken
30
105
13,6
2,0
2,5
5,5
Nibbels
7 smaken
40
138
20,4
1,5
4,8
2,8
Bits
3 smaken
35
133
15,3
2,8
3,9
3,2
Rozijnen
4 smaken
25
  68
17,3
0,5
0,1
0,5
Oatie repen
4 smaken
30
103
12,8
1,9
2,1
2,0

 

Overzicht gemiddelde voedingswaarden van alternatieve keuze

Soort
Portie
(gram)
Energie
(kcal)
Suikers
(gram)
Vezels
(gram)
Vet
(gram)
Eiwit
(gram)
Appel m schil
135
81
14,0
2,7
0,3
0,4
Noten z zout gemengd
15
97
  0,7
0,9
8,3
3,2
Ontbijtkoek
30
92
11,2
1,1
0,4
0,9

Het gaat niet alleen om suiker

Als je op basis van suikergehalte zou kiezen, kies je noten en daarna ontbijtkoek. De vraag is dan of je de beste keuze maakt. Dat ligt ook aan je persoonlijke doel. Noten zijn een prima keuze, hoewel je er vanwege het aantal kcal niet te veel van moet eten. Maar ontbijtkoek is voornamelijk een hap suiker en levert verder weinig voedingsstoffen. Daarvoor kun je kijken naar vezels, vet en eiwit. Als die zijn toegevoegd wordt de suiker in de rest van je voeding geleidelijker opgenomen. Ook blijft het belangrijk om niet te veel kcal binnen te krijgen.

De repen van Nakd zijn samengesteld uit gezonde voedingsmiddelen, maar de meeste repen bevatten voor een tussendoortje (te) veel energie en meer suiker dan een appel. Waarom zou je dan niet gewoon een appel of wat noten eten? Af en toe een reep kan als je dat lekker vindt passen in een gezond voedingspatroon, maar wen je zelf niet een ongezonde gewoonte aan door elke dag of zelfs meerdere malen per dag zo’n reep te eten omdat je denkt dat ze zo gezond zijn.