HEMA weet zelf niet wat ze niet weten!

Vorige week schreef ik een blogpost over de zogenaamde ‘afslankbroeken’ die de HEMA verkoopt. Ik vroeg hen via persvoorlichting om een reactie en werd ik tot mijn verbazing uitgenodigd bij een directielid.  Hoewel dat vanuit hun standpunt een correcte actie was werd ik er alleen maar verdrietig van.

De industrie heeft je nodig, maar weet dat nog niet

Iemand zei vorige week ‘de industrie heeft je nodig, maar weet dat nog niet’. Ik vrees dat dit voorbeeld dit ook laat zien. Door middel van mijn blog wil ik op een kritische maar faire manier opkomen voor consumentbelangen. Ik denk niet dat de industrie/verkopende partijen in de basis hun klant voor de gek willen houden. En toch gebeurt dat heel vaak.

 

Energiebalans

Je valt af als je minder eet dan verbruikt. En niet meer dan hoogstens een paar gram door de kleding die je aanhebt. Nee, echt niet! De HEMA wil mij echter in een persoonlijk gesprek uitleggen dat dit wel zo is. Ik vroeg of ze niet iemand in dienst hebben die wetenschappelijk onderzoek kan beoordelen. Het antwoord was dat ze een kwaliteitsafdeling  hebben. Ze wilde niet vertellen of daar wetenschappers werkzaam zijn.

Gebrek aan kennis bij HEMA

Verder gaf ze ter onderbouwing van dat het werkt dat ze het zelf uitgeprobeerd hadden. Iedereen die enig idee heeft hoe je claims zinvol onderbouwt weet dat je met een dergelijke opmerking een mening geeft en geen onderbouwing.
Ik verwacht dat HEMA echt denkt dat ze gelijk hebben. Ik zie vaak bij bedrijven dat commerciële mensen claims gebruiken die niet juist zijn onderbouwd en zich daar zelf helaas niet bewust van zijn. Daardoor denken ze dat ik heel onvriendelijk ben, terwijl ik in zo’n geval terecht opkom voor het consumentenbelang.
Ik blijf van mening dat HEMA mensen die dat willen hun geld terug zouden moeten geven. Ik heb deze blogpost voor publicatie aan de HEMA voorgelegd en zij zijn het niet met me eens dat klanten voor de gek worden gehouden.  Wellicht is een volgende stap om naar de NVWA te gaan, maar eigenlijk had ik het liever samen met de HEMA opgelost.

Reactie van de HEMA

HEMA verkoopt een sportbroek en een boxer gemaakt van garens met infraroodtechnologie. De werking van deze garens is gebaseerd op een onderzoek waarvan de link inmiddels verdwenen is). Bij lichamelijke inspanning worden de diepere huidlagen zachtjes verwarmd. Hierdoor verbetert de bloedsomloop en wordt de vetverbranding gestimuleerd. HEMA benadrukt dat je voor vetverbranding moet bewegen en dat deze twee broeken met deze technologie vetverbranding kunnen stimuleren. Het alleen dragen van deze twee broeken zonder beweging zal niet helpen bij vetverbranding.

Dus

Kortom: als je af wil vallen heeft het geen zin om deze broek te kopen, behalve als je daardoor extra gaat bewegen maar dat geldt niet speciaal voor deze broek 😉

Update

Vandaag zocht ik of de broek nog te koop was. Dat lijkt niet zo te zijn. Ik zie dat RTL Nieuws er ook aandacht aan besteedde.