Wat zei Tessa van TGH nu bij RTL Boulevard?

Gisteren was Tessa van The Geen Happiness bij RTL Boulevard. Ik zet voor jou kort op een rijtje of wat ze zei ook aansluit bij de werkelijkheid.

 • Er is een nieuw boek verschenen met nieuwe winterrecepten dat volgens track en trace 1,8 kilo weegt. Zonder dat ik het heb gezien ben ik ervan overtuigd dat het een prachtig boek is;
 • Het is op zich ook goed dat TGH zich zorgen maakt over duurzaamheid. Maar duurzaamheid gaat niet alleen over milieu en dierenwelzijn, maar ook over gezondheid van mensen en dat betekent volwaardige voedingsadviezen;
 • Tessa wil niet dat we het een kookboek noemen. Ik weet niet waarom ze dat niet wil;
 • Tessa was verrast door de kritiek. Dat is niet waar als het waar is dat ze de Richtlijnen van de Gezondheidsraad kent want daar sluit haar mening niet bij aan (en dus wist dat ze kritiek kon verwachten);
 • Tessa moppert dat het Voedingscentrum slechts drie dagen heeft doorgerekend. Dat is echter voor zeer ervaren medewerkers meer dan genoeg om de juiste conclusies te trekken en een onnodige opmerking op de aandacht van de terecht kritiek op hen adviezen af te leiden;
 • Tessa geeft aan dat ze de kritiek serieus hebben genomen. Dat blijkt echter niet uit de antwoorden die ze o.a gaf bij RTL Boulevard;
 • Over B12 blijven ze zeer vage en dus gevaarlijke informatie verstrekken. Je moet niet hoogstwaarschijnlijk maar pertinent zeker B12 slikken. Een tekort kan on omkeerbare schade veroorzaken. Wat bezielt haar in vredesnaam om dat foutief te blijven communiceren? Dat is niet alleen oliedom maar afschuwelijk om bewust de gezondheid van mensen te schaden;
 • Als je zwanger bent is er volgens Tessa niets aan de hand als je veganistisch eet. De vereniging voor veganisme denkt wel dat je dan extra aandacht aan je voeding moet besteden. DHA is van belang voor ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van van baby’s en verdient extra aandacht bij plantaardige bronnen van omega 3. De omzetting van omega naar EPA en DHA verloopt matig. Let dus goed op dat je voldoende  DHA en EPA gebruikt tijdens je zwangerschap. Ook jodium is tijdens de zwangerschap cruciaal. Ik weet echter nog niet wat ze hierover adviseren en kom daar in een volgende blog op terug. Je wil toch niet dat je kind zich minder ontwikkelt omdat je er je niet goed in verdiept?;
 • De Gezondheidsraad adviseert minimaal 10 energieprocent maar ook 1,04 gram eiwit per kilogram gewicht bij een veganistisch voedingspatroon;
 • Ze schrijven over vet dat de Gezondheidsraad ook adviseert om de inname van vetrijke producten laag te houden. Dat schrijft de Gezondheidsraad helemaal niet zoals je hier kunt lezen.Waarom verzinnen ze dat?
 • Tessa zegt in de uitzending dat ze ook buitenlandse onderzoeksbronnen gebruikt. Dat klinkt wellicht heel slim voor mensen die niets van onderzoek weten, maar dat is de gebruikelijke werkwijze. De adviezen van de Gezondheidsraad zijn uiteraard ook gebaseerd op al het beschikbare onderzoeken niet alleen onderzoek uit Nederland. Ze baseert zich op The China Study en laat hiermee zien dat ze echt geen enkel idee heeft hoe ze conclusies uit onderzoek trekt. De China study is geen gezaghebbend boek. Het is een cross-sectionele studie d.w.z. er werd gekeken naar het voedingspatroon van een groep mensen en vervolgens werd gekeken hoe 8-10 jaar voor de afname van dit dieet andere mensen overleden aan bepaalde aandoeningen. Ook is de steekproef met 6.500 mensen erg beperkt voor een land als China. Daarom kun je uit deze studie geen stellige conclusies trekken zoals Tessa wel doet;
 • David Wolfe, documentaires en honderden boeken kunnen (grotendeels) niet als serieuze bronnen worden gezien. Serieuze bronnen zijn documenten van de Gezondheidsraad (waarvan het document macronutriënten blijkbaar onbekend is bij TGH) en Pubmed;
 • Fijn dat Tessa aangeeft dat ze de natuurgeneeskundige visie zich eigen heeft gemaakt door zelfstudie. Ik heb de Hogeschool voor Natuurgeneeskunde afgerond en heel wat degelijker mijn adviezen leren onderbouwen.
Ik heb het boek nog niet gelezen en heb me gebaseerd op hetgeen Tessa vertelde bij RTL Boulevard en wat er op hun website staat.