Iedereen die gezond verstand promoot verdient een aardige review!

Vorige week las ik het boek ‘eet taart, krijg een sixpack’ van Jelmer de Boer. Dit is een ander soort boek over voeding dan ik gewend ben te lezen. Als je wil lachen, ook om jezelf, lees dan vooral dit boek. Als je op zoek bent naar degelijk onderbouwde informatie is dit niet het allerbeste boek dat je kunt kiezen, maar misschien wel het beste boek om weer gewoon te gaan doen.

Jelmer is bekend als online influencer. Ik ken hem niet persoonlijk en weet zelfs niet of ik hem zou herkennen als ik hem op straat tegen zou komen. Hij mij gelukkig wel 😎

Hoewel het boek echt om te gieren is, heeft het wel degelijk een serieuze boodschap namelijk: doe gewoon en gebruik je gezonde verstand weer. Jelmer legt eerlijk uit dat hij toen hij nog jonger was ook zelfvertrouwen probeerde te halen uit extreme adviezen, waarvan hij leerde dat die onnodig veel moeite kostte om het gewenste resultaat te halen. En het gevaar is dat het een eetstoornis kan ontstaan.  Zeker in een tijd waar het normaal is om openbaar plaatjes te delen met foto’s van lijven
die veel te mager zijn. We weten niet meer wat ‘normaal’ is!

Jelmer quote Bertrand Rusell: ‘domme mensen zijn zelfverzekerd en slimme mensen twijfelen juist aan alles’. Onwetendheid brengt helaas vaker vertrouwen dan kennis. Mensen liken liever stellige (maar foutieve) adviezen. Hierdoor worden foutieve adviezen veel vaker gedeeld via Facebook en worden we steeds een beetje dommer. Artikelen op internet zijn vaker gericht op bereik dan op de waarheid.

Je valt af als je minder eet dan verbruikt en daarvoor maakt het niet uit wat je eet*. Je kunt dan (af en toe) ook taart eten want er geldt: gewicht + inname – verbruik = nieuw gewicht Dus matigen helpt altijd als je af wil vallen.  En is ook echt belangrijker dan bewegen als het je om gewichtsverlies gaat. Bewegen is wel goed om je bijvoorbeeld fitter te voelen en daarom uiteraard wel een goed plan.

En Jelmer, viel deze review een beetje mee? Dank je wel voor het lachen!

PS

Ik vind de medewerkers van het Voedingscentrum wel heel vrolijk en stoer ! Het is heel moeilijk om te proberen de beste informatie te verstrekken, steeds beledigd te worden door mensen die geen flauw benul hebben hoe ze onderzoek lezen en dan ook nog vrolijk te blijven. Mijn contacten met het Voedingscentrum zijn tegenwoordig altijd positief (ook als ik iets anders vind dan hen). Ik vind daarom dat je dat in de volgende druk aan zou moeten passen 😇

* Voor je gezondheid kun je uiteraard beter kiezen voor voeding met zinvolle voedingsstoffen.

Lees jij dit en wil jij mensen graag met gezond verstand leren begeleiden met hun voeding kijk dan even hier.