The Green Happiness adviseert crashdieet

Vandaag heb ik eindelijk het nieuwe winterboek van The Green Happiness ontvangen. Ik heb nog niet veel tijd gehad om het volledig door te nemen. Wel heb ik de hoofdlijnen op een rijtje gezet en helaas blijkt uit hun recepten niet dat ze hun adviezen hebben aangepast. Ik acht de kans groot dat hun adviezen in eetstoornissen kunnen resulteren. Het boek dat er super mooi uit ziet geeft een advies voor 50 dagen. Het doel is om af te vallen. In de eerste weken zijn de hoeveelheden weinig, maar voldoende maar dat wordt steeds minder.

 

 

 

 

Te weinig kcal

Gemiddeld bevat hun voeding 1391kcal per dag, terwijl ze zelf schrijven 1500 kcal. 1391 kcal is te weinig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. In het boek staat op pagina 54 een voorbeeldberekening van energiebehoefte van een vrouw van 29 jaar die een lengte heeft van 1,74 meter en 60 kilo weegt. Die heeft bij een matig actief leven 2.000 kcal per dag nodig volgens hun berekening. Deze vrouw heeft een BMI van 19,8. Er ontbreekt in de tekst een melding dat afvallen dan afgeraden wordt.

Te weinig eiwit

Gemiddeld bevat hun voeding 41 gram eiwit. Ook dit is te weinig. Bij veganistische voeding is de aanbeveling 1 gram eiwit per kilogram gewicht. Uitgaande van een gewicht van 60 kilo is dat 60 gram eiwit. Op pagina 204 schrijven ze zelf echter dat het vrijwel onmogelijk is om een tekort aan eiwitten te krijgen. Ze lijken niet te weten wat ze zelf adviseren. Verder is het zo dat als je af wil vallen het handig is om (relatief) iets meer eiwit te gebruiken in je voeding om het verlies van spierweefsel te beperken.

Te weinig vet

Gemiddeld bevat hun voeding 31 gram vet. Ook dit is te weinig. Per dag heb je als vrouw minimaal 40 gram en als man 65 gram vet nodig. Verder is er te weinig aandacht voor omega 3. In plantaardige bronnen moet omega 3 worden omgezet in EPA en DHA. Deze omzetting verloopt echter moeizaam. Voor zwangeren verdient dit punt extra aandacht omdat DHA van belang is voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van van baby’s.

Het Voedingscentrum schreef er dit over..

Dit is dus duidelijk geen gezonde manier om gewicht te verliezen. Ondertussen stel ik alvast de vraag ‘wie stopt het geven van dit soort adviezen die kunnen resulteren in eetstoornissen?’

PS

In het boek staat dat je als je minder eet dan verbruikt meestal afvalt, maar dat moet in plaats van ‘meestal’ altijd.