Ik vind de adviezen van TGH niet altijd even leuk voor de consument

Vrijdag gaf The Green Happiness (TGH) dit statement af.  Maar wat heeft de consument nu aan dit statement? De knelpunten in hun statement en adviezen zijn niet alleen hun aparte wetenschappelijke manier van werken, maar ook het gebrek aan voedings- en warenkennis. Juist bij veganistische voeding is warenkennis onontbeerlijk. Veganistische voeding kan volwaardig zijn, maar niet op deze wijze. Het is gebruikelijk om op voorhand voeding te  adviseren die alle voedingsstoffen bevat. In het statement wordt echter gesuggereerd achteraf vast te stellen of je voldoende voedingsstoffen hebt binnen gekregen. Ze schrijven ‘we weten eigenlijk niet of onze voedingsadviezen op langere termijn tekorten opleveren, maar laat af en toe meten of dat zo is’. Dat is ongebruikelijk en onverstandig, omdat weinig mensen dat ook daadwerkelijk zullen doen. Wat mij verbaast is dat de volgers ook na al deze media-aandacht zich niet zelf verdiepen in mogelijke tekorten.

 

 

Tekorten ontstaan geleidelijk

Het is goed dat in de recepten van The Green Happiness veel groente en fruit wordt gebruikt. Ook de adviezen om meer plantaardig te eten sluiten uitstekend aan bij de adviezen van het Voedingscentrum. Maar volwaardige (veganistische) voeding is meer dan dat. Tekorten ontstaan geleidelijk en meestal krijg je daar dus pas last van als het te laat is. Als je de moeite neemt uit te zoeken hoe je jouw voedingspatroon (uit de boeken van The Green Happiness) het beste aanpast, kun je ook zonder dierlijke producten gezond eten.

Knelpunten adviezen The Green Happiness

Boek en/of statement
Maar
1300 kcal
Als je 1300 kcal eet val je af, ongeacht wat je eet
Gemiddeld actieve vrouwen 20 -25 jaar jaar verbruikt ca. 2.000 kcal, als je af
wil vallen trek je hier ca. 500 kcal van af
Energie healthy Snicker 108 kcal
1 healthy Snicker bevat echter 432 kcal
Update: het recept is inmiddels verwijderd, maar helaas zijn de volgers niet geïnformeerd dat de kcal niet juist waren.
10 % van energie uit eiwit
Voor veganisten is dit omgerekend ca. 1,0 gram per kilogram lichaamsgewicht. Het TGH dagmenu bevat echter gemiddeld slechts 30-40 gram eiwit.  Amandeldrink, rijstdrink, kokosnootdink, amandeldrink en haverdrink bevatten (zo goed als) geen eiwit, sojaproducten juist wel. Combinatie peulvruchten en volkoren granen is volwaardige eiwitbron. Daarnaast helpt meer eiwit in de voeding bij een groter verzadigingsgevoel tijdens het volgen van TGH.
10 % van energie uit vet
Gezondheidsraad is > 20 % van energie
Geen adviezen visvetzuren (omega 3)
Vitamine B12geen advies, via sociale
media stellen ze edelgistvlokken voor
Vereniging voor Veganisme adviseert supplement B12
Edelgistvlokken bevat geen B12, soms is B12 eraan toegevoegd
Vitamine D
In dierlijke producten en toegevoegd aan margarine en
halvarine. In de winter is zonkracht in Nederland onvoldoende om vitamine D met behulp van zon in huid te maken
Calcium uit plantaardige bronnen wordt beter opgenomen.
Deels waar, deels niet waar. Als je hoeveelheid calcium van glas melk (92 kcal) wil innemen in vorm van amandelen (140 gram) bevateen portie 922 kcal
Als je geen melk(producten) gebruikt kun je melkdrank (vervanger voor calcium, niet voor eiwit !) gebruiken of supplement
Jodium uit zeewier, wordt genoemd in boek als smaakmaker
niet uitgelegd dat het een jodiumbron is
Jodium is nodig voor functioneren schildklier . De hoeveelheid komt nauw. Zeewier bevat een variabele hoeveelheid jodium dat tot een overschot kan leiden.
Ook in (niet-biologisch) brood en Jozo-zout
IJzer lijkt op het oog weinig maar heb ik niet berekend
IJzer uit dierlijke producten wordt beter opgenomen dan uit plantaardige bronnen.
Volkoren producten, peulvruchten en noten
Zink lijkt op het oog weinig maar heb ik niet berekend
Zink uit dierlijke producten wordt beter opgenomen dan uit plantaardige bronnen.
Volkoren granen, noten, zaden, peulvruchten en zilvervliesrijst

Concreet

Eet meer eiwit, vet en zorg dat je voeding minder eenzijdig is. Dat doe je door meer volkoren granen (waaronder volkoren brood), peulvruchten noten en zaden te eten.

Wetenschap

Tessa en Merel onderschrijven de missie van de NVD. Ik weet niet of ze daarmee ook bedoelen dat ze ook de uitgangspunten onderschrijven. Buitenstaanders worden wellicht overweldigd door de vele bronnen in hun boeken. Ze gebruiken echter alleen die onderzoeken die hun mening bevestigt. In hun statement staat vaak wat ze denken, maar dat doet er eigenlijk niet zo toe. Als je als diëtist zegt te werken, moet je je baseren op feiten. Leden van de NVD baseren zich op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. En dus niet op een artikel van Dr. McDougall dat toevallig past bij hun mening. Verder halen ze in hun statement de China Study aan als gezaghebbend boek. Een wetenschapper zal niet zo snel het woord gezaghebbend gebruiken maar slechts op de inhoud ingaan. De China study is geen gezaghebbend boek. Het is een cross-sectionele studie d.w.z. er werd gekeken naar het voedingspatroon van een groep mensen en vervolgens werd gekeken hoe 8-10 jaar voor de afname van dit dieet andere mensen overleden aan bepaalde aandoeningen. Ook is de steekproef met 6.500 mensen erg beperkt voor een land als China. Daarom kun je uit deze studie geen stellige conclusies trekken.

Wat wel?

Hoe meer je weg laat in je voeding, hoe minder gevarieerd je voeding is. Een vuistregel als je niet meer weet wat je het beste kunt kiezen is: eet onbewerkt, gevarieerd, meer plantaardig, niet te veel en maak het jezelf niet onnodig moeilijk.Het zou goed zijn als de beroepsvereniging NVD Merel en Tessa vraagt om een erratum te sturen naar de bestellers van hun (vorige) boeken. Ik ben er van overtuigd dat Merel en Tessa dat graag zullen doen, omdat ze de gezondheid van hun fans belangrijker vinden dan niet toegeven dat in hun adviezen belangrijke informatie ontbrak. Als ze dat willen help ik ze met alle plezier.

RTL Nieuws vroeg mijn visie op het statement.
Ook schreven ze naar aanleiding van mijn blog nog een uitgebreider artikel over het statement.