Commotie omdat TGH niet kan onderbouwen wat ze adviseren

Afgelopen weekend plaatste het NRC een soort advertorial over The Green Happiness. Een maand eerder schreef ik al een blogpost over de opvallende maar niet onderbouwde ideeën van Merel en Tessa. Uiteraard had ik ze daarvoor eerst zelf benaderd, maar er bleek geen enkele discussie mogelijk te zijn met de dames. Ze stuurde me wel een mail van een boek dat ze gebruiken, maar dat een mening is van de schrijver van het boek en weinig onderbouwd is.

Begin deze week reageerden Merel en Tessa op de commotie met deze reactie. Het blog (dat inmiddels is verwijderd) is voornamelijk een herhaling van hun mening. In het laatste deel doen ze nog een poging iets van hun adviezen te onderbouwen. Helaas doen ze dit niet juist.

 

 

 

Eiwit

Een diëtist in Nederland die lid is van de NVD houdt zich aan de aanbevelingen van de Gezondheidsraad en dat is minimaal 10 energieprocent eiwit, waarbij dit cijfers voor mensen met een veganistisch voedingspatroon is verhoogd met 30% en dus 13 energieprocent bedraagt. Een andere richtlijn voor eiwit is 0,8 gram met kilogram lichaamsgewicht, bij veganisten is dat 1,0 gram per kilo lichaamsgewicht. Dus: als je 55 kilo weegt eet je dagelijks 55 gram eiwit als veganist.

Je moet niet kijken naar de hoeveelheid eiwit per 100 gram maar per portie. Een portie linzen en quinoa zijn zo’n 50 gram. Een portie linzen bevat 10,5 gram eiwit, een portie quinoa 7,0 gram eiwit. Dit is aanzienlijk minder dan een portie vlees en/of vis.

Suppletie B12

TGH schrijft in hun boek niet dat suppletie van B12 als veganist noodzakelijk is. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme schrijft echter wel dat veganisten B12 supplementen moeten slikken. Ook zij schrijven overigens dat de adviezen van The Green Happiness onvolwaardig zijn.

Agendapunten gesprek met Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD)

Dinsdag vindt er over hun meningen een gesprek plaats tussen de NVD en de dames van The Green Happiness. Wat mij betreft zijn de belangrijkste agendapunten:

  1. 1.300 kcal is te weinig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Waarom leggen jullie dat niet uit?
  2. Waarom liegen jullie over de kcal in de healthy snicker (> 400 kcal)?
  3. Waarom adviseren jullie te weinig eiwit?
  4. Waarom adviseren jullie te weinig vet?
  5. Kunnen jullie voorrekenen hoe je aan voldoende omega 3, EPA en DHA komt?
  6. Kunnen jullie voorrekenen hoe je aan voldoende vitamines B12 en D* komt?
  7. Kunnen jullie voorrekenen hoe je aan voldoende mineralen calcium, jodium, zink en ijzer komt?
  8. Waarom gebruiken jullie alleen wetenschappelijke bronnen die jullie mening bevestigt?
  9. Waarom verzinnen jullie een eigen visie over vertering van o.a. vetten die niet juist is?
  10. Hoe gaan jullie de kopers van je boek en je volgers informeren over de onjuistheden in jullie boek?

* geldt ook voor niet-veganistisch voedingspatroonDiëtisten Coöperatie Nederland schrijft: ‘Tessa Moorman en Merel von Carlsberg, diëtisten van the Green Happiness geven – op zijn zachtst gezegd – vreemde adviezen, die elke onderbouwing missen. Iedereen mag van alles zeggen, maar voor diëtisten is dit kwalijk. Een diëtist heeft een beschermde titel , staat vermeld in het kwaliteitsregister paramedici en schoolt zich bij.’

PS

Dit blog is bewust kort gehouden. Interesse in details? Lees dan het vorige veel te uitgebreide blog. 🙂  De dames zijn van harte welkom hun adviezen te onderbouwen. Als die adviezen goed onderbouwd zijn, wil ik er ook zeker een blog over schrijven.