Het suikergebruik van kinderen

In mijn vorige post schreef ik hoe je vast voedsel kunt introduceren bij je baby. Gezond voedsel is onbewerkt, gevarieerd (meer plantaardig) en niet te veel. En zonder gedoe, want wat worden we tegenwoordig toch vaak bang gemaakt zonder dat daar meestal een reden voor is. Deze post gaat over waar je wel en niet op let in het kader van te veel suiker.

De meeste mensen eten te veel suiker. Ook de suikerconsumptie van kinderen is hoog.

 

 

 

 

 

In dit staatje kun je zien hoeveel kinderen gemiddeld aan toegevoegde en vrije suiker eten per dag.

Leeftijd
Jongens
Gram/dag
Meisjes
Gram/dag
Toegevoegd
Vrij
Toegevoegd
Vrij
7-8 jaar
87
105
83
98
9-13 jaar
97
113
90
104
14-18 jaar
100
118
75
92

Aanbeveling World Health Organisation (WHO)

De aanbeveling van de WHO is om minder dan 10 energieprocent vrije suiker te eten en nog liever onder de 5 energieprocent. Vrije suiker is de toegevoegde suiker en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Het is duidelijk dat het zinvol is om te kijken hoe je suiker ook bij kinderen kunt minderen.
5 energieprocent varieert van  25 –  94 kcal,  dat is 6-23 gram  suiker en en dat is dus voor de jongsten maximaal 1,5 suikerklontje en bij jongens rond de 13 jaar bijna 6 suikerklontjes. In het schema zie je dat kinderen meer consumeren.
Voor kinderen is het dus handig minder suiker te eten. Kristalsuiker bevat wel energie en  geen zinvolle voedingsstoffen. Het is echter niet zo dat we alleen maar dik of ziek worden van suiker. We komen aan als we meer eten dan we verbruiken. Dit geldt dus voor de energie uit onze hele voeding. Het is dan ook niet zo als we meer suiker eten dan wat wordt aanbevolen we daar op zich dikker van worden zoals de dames ten onrechte schrijven. Dat wordt ook bepaald door de hoeveelheid vet en eiwitten die we eten.

Betere suiker bestaat niet

Veel bloggers zijn heel slim, ze weten precies wat hun volgers willen lezen. Geloof dus niet alles wat je leest. Suiker is suiker en betere suiker bestaat niet. Het vervangen van kristalsuiker door gedroogd fruit, honing, steviablad is dan ook geen juist advies. Het suikerverbruik kun je verlagen door het verminderen van frisdrank, vruchtensap, ontbijtgranen en zogenaamd gezonde (muesli)repen.

Wij zijn praktische voedingswetenschappers die het erg belangrijk vinden dat onze adviezen goed zijn onderbouwd. Wij houden daarbij rekening met het feit dat het immuunsysteem van jonge kinderen nog niet volledig is ontwikkeld. Wil jij graag verstandiger met suiker om gaan en daarbij een aanpak kiezen die verder gaat dan onze persoonlijke mening? Volg ons op de Facebook pagina Sweet Control of koop ons werkboek.