Een gezonde start voor je baby

Ik las het boek 100% suikervrij voor kinderen. De adviezen in dit boek zijn hier en daar ronduit gevaarlijk. Daarom besloot ik de juiste adviezen van mij voor kinderen voor je op een rijtje te zetten. In aparte post zal ik aangeven welke adviezen in dit boek je beter kunt vergeten.

Voeding voor de geboorte

De voeding van de baby start al voor de conceptie. En wellicht jammer heren: dat geldt niet alleen voor de voeding van vrouwen, maar ook de voeding van jullie. Na de geboorte wordt (ook door het Voedingscentrum)aanbevolen om kinderen minimaal zes maanden (en liever langer) borstvoeding te
geven.

 

 

Borstvoeding

Eerder schreef ik al een post over borstvoeding. Als je borstvoeding geeft is uiteraard de voeding van de moeder van belang. Eet onbewerkt, gevarieerd en niet te veel.  Als je borstvoeding geeft kun je wel wat meer eten: 2.500 kilocalorieën. Gevarieerd betekent ook echt gevarieerd en dat betekent dus dat je niet zomaar omdat het hip is voedingsstoffen en voedingsgroepen weg laat en dus ook niet gluten of koemelk waardoor je juist minder varieert. Bij variatie hoort variatie in koolhydraten, eiwitten en vetten. Gebruik  voor je gezondheid en in het kader van duurzaamheid ook plantaardige eiwitten. En het gaat dus uiteraard meer dan alleen om suiker. Dit geldt niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen.

Een kind moet groeien en heeft dus volwaardige voeding nodig. Omega 3 (en EPA en DHA) zijn tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis. Dat realiseer je door één keer per week vette vis te eten. Dit is o.a. haring, zalm, sardientjes en makreel.

Als het je om een of andere reden niet lukt om borstvoeding te geven ga dan niet aan de slag om zelf met geiten-en schapenmelk iets te knutselen zoals wordt geadviseerd door Carola en Ester in het boek 100% suikervrij voor kinderen. Zelf knutselen met volle koemelk is af te raden. Andere melksoorten zijn niet geschikt  om zelf mee te knutselen. Geitenmelk is arm aan foliumzuur, soja- en amandeldrank zijn arm aan calcium, vitamine A, D, B2 en B12, aftreksels van granen en peulvruchten zijn arm aan eiwit, energie, calcium en vitamine A, D, B2 en B12. Het advies om baby’s rauwemelk (anders dan borstvoeding) te geven kan levensgevaarlijk zijn en wordt TEN
ZEERSTE ONTRADEN.  Het immuunsysteem van een kind jonger dan een jaar is nog onvoldoende ontwikkeld.Een baby (en andere kwetsbare groepen) kunnen overlijden  aan ongewenste bacteriën. Geef een baby dus NOOIT rauwe melk.

PS

Ik heb Carola en Esther meerdere malen gevraagd dit te corrigeren. Helaas kreeg ik geen reactie en schreven ze ook geen rectificatie en/of waarschuwing.