Spelt, dat is toch gezond? Of toch niet?

Vorige week was ik bij AH en dan merk je hoe hypering de informatieverstrekking soms is. Ik vroeg waarom er geen volkoren broodjes waren. Dan kunt u toch spelt nemen want dat is ook heel gezond, adviseerde de medewerker. Wat volkoren en spelt met elkaar te maken hebben is mij nog steeds onduidelijk.

Spelt is meestal geen volkoren

In volkoren granen zitten vezels. Spelt kan volkoren zijn, maar hoeft dat niet te zijn. De ingrediënten van het speltbrood van AH zijn: speltbloem, speltzuur­de­sem, wa­ter, 13% zon­ne­bloem­pit, ge­pof­te spelt, lijn­zaad, gist, ge­jo­deert zout, spe­ce­rij­en. Er staat bloem, dat is dus geen volkoren en heeft (veel) minder vezels. Oh en voor diegene die aangetoond coeliakie hebben:

Tarwe en speltmeel lijken veel op elkaar. In het laboratorium is het zelfs vaak niet te onderscheiden. Speltmeel is niet zo bijzonder als o.a. bloggers ons doen geloven. Bij sommige mensen lijkt spelt iets beter te vallen. Maar dit is niet in het algemeen zo. En trouwens, wat een extreem vaag kaartje zonder daadwerkelijke informatie bij dat schap. Bij brood zou minstens duidelijk moeten zijn hoeveel volkoren en gluten het bevat. Of er spelt in zit, is eigenlijk ‘voedingstechnisch’ nauwelijks interessant.

Zelfs speltkruidnoten

Maar spelt is hot. Dus nu kun je ook speltkruidnoten kopen bij AH. De ingrediënten van speltkruidnoten zijn: speltbloem, suiker, plantaardige olie (palm, raap), glucosestroop, suiker, specerijen, rijsmiddelen (E450, E500, E503) invertsuikerstroop, zout, gebrande suikerstroop.

De ingrediënten van normale kruidnoten van AH zijn: tarwebloem, suiker, plantaardige olie (palm, raap), glucose-fructosestroop, 1,5% specerijen (o.a. kaneel), rijsmiddel (E450, E500), gebrande suiker, zout, emulgator (sojalecithine).

Niet gezonder, wel duurder

Zoals je ziet is er qua gezondheid geen reden om de speltversie te kiezen. Ook hierin zit veel suiker. Logisch anders smaakt het niet. Maar ook speltkruidnoten kun je gezien de hoeveelheid suiker echt niet onbeperkt eten.

200 gram speltkruidnoten kosten € 1,19. Voor normale kruidnoten betaal je voor 500 gram € 1,29. Dat betekent dat speltkruidnoten 2,3 maal zo duur zijn. Waarom zou je dat willen kopen?  Zullen we weer gewoon doen en niet van alles een speltversie maken onder het mom dat dit gezond is?