Cool Bear is gezoet met E-nummer E960

Cool Bear profileert zich net als Holy Soda als heel natuurlijk omdat ze stevia gebruiken. Stevia als hele plant is echter niet toegestaan in voeding. Wel zijn steviolglycosiden (een heel klein deel van het plantje) toegestaan. Deze steviolglycosiden hebben het E-nummer E960 en mogen daarom niet biologische voeding worden gebruikt. Ik heb even met SKAL gebeld en zij verwachten dat dit de komende jaren ook niet zal veranderen.

Steviolglycosiden zijn meer bewerkt dan kristalsuiker

Als je slechts een minuscuul klein deeltje van de plant gebruikt zou ik het product niet ‘natuurlijk’ noemen. De fabrikant is dat niet me eens. Ze overtreden daarmee niet de wet omdat er wettelijk geen definitie bestaat van het woord natuurlijk en je dus ook iets dat heel erg bewerkt natuurlijk mag noemen.

 

Stevolglycosiden (de stevia die in voeding in toegestaan) is veel meer bewerkt dan kristalsuiker. De maximaal toegestane hoeveelheid van steviolglycosiden is tien keer lager dan die van aspartaam. Je ziet dus maar dat het woord natuurlijk niet echt veel toevoegt. Maar het klinkt leuk voor mensen die dat graag geloven  :-). Blijf mijn blog lezen om dit soort informatie te kunnen ontdekken. Het blijft altijd weer opletten, maar dat doe ik graag!

Ik sprak met Cool Bear. De dame die ik sprak lijkt me een idealist die het in essentie goed bedoelt. Ze vindt dat de industrie producten maakt waar zij niet achter kan staan. Zij wilde daarom een beter product maken zonder kleurstoffen. Dat geloof ik. Ze denkt dat stevia veel beter is dan kristalsuiker. Stevia bevat geen kcal. We kunnen beter aanwennen minder zoet te gebruiken in plaats van iets nieuws te introduceren dat zoet is. Ook weten we nog niet goed wat de effecten op de langere termijn zullen zijn van steviolglycosiden.