Foodwatch: gebruik liever Cola dan fruit. Misleiding?

Vrijdag kreeg ik via Facebook de vraag of dit bericht van Foodwatch juist is. Ik had geen idee waar het over ging, want ik zat op dat moment een heerlijk glas rosé te drinken en reageerde dat ik er later dit weekend naar zou kijken.

Foodwatch vindt Cola betere keuze dan Olvarit

Foodwatch schrijft ‘In zo’n Olvarit babyhapje zit dus 35% meer suiker dan in Cola’. Zonder dan nog meer details te lezen, besef ik direct dat dit weer eens door iemand is geschreven die niet het verschil weet tussen koolhydraten en glucose.

Ook snappen mensen de etikettering niet. Als aan een product suiker is toegevoegd moet dat op het etiket bij ingrediënten (!) worden vermeld. Als bij voedingswaarde staat: koolhydraten waarvan suikers geeft dit aan hoeveel mono- en disacchariden (soort koolhydraat) in een product zitten en zegt dit niets over het feit of er wel geen suiker is toegevoegd.

Het bericht van Foodwatch blijkt te gaan om het product Olvarit Fruitmix appel/ banaan/ druif. Tja in fruit zit suiker. En voor suiker moeten we extreem bang zijn. Dus dan ook maar geen fruit meer eten? En je kind van één jaar liever een glas Cola geven? Doe normaal!

Ingrediënten van deze fruitmix

De ingrediënten van deze fruitmix zijn 34% ap­pel, 16% ap­pelsap, 16% ba­naan, 11% sinaasap­pelsap, 11% wit­te drui­ven­sap, 8% ana­nas­sap, 2,5% ta­pi­o­ca­zet­meel, 1,5% rijs­te­bloem, vi­ta­mi­ne C. Per 100 gram bevat het 17 gram koolhydraten, waarvan suikers 14,6 gram en 1,6 gram voedingsvezel. Door het fruit deels te vervangen door sap gaat 0,7 gram vezels per 100 gram fruitmix verloren. In fruit zitten vitamines, mineralen en vezels.

Ingrediënten Cola

In Cola zit 10,4 gram koolhydraten per 100 gram. Er zitten geen zinvolle voedingsstoffen in. Wel cafeïne en andere onnodige toevoegingen.

Bangmaken zonder het noemen van geschikte alternatieven

Als natuurvoedingskundige ben ik een voorstander van onbewerkte voeding, gevarieerd en niet te veel. Fruit (ook al is dat zoet) voldoet aan mijn criteria. Een fruithapje kun je gemakkelijk zelf maken en dat is ook goedkoper. Voor de smaakontwikkeling is het ook beter kinderen te laten wennen aan losse smaken in plaats van een mix van smaken. Misschien nodigt het de ouders ook direct uit zelf wat meer fruit te eten. Maar is zo’n potje een gevaar voor de gezondheid van je kind? Nee, uiteraard niet! De hysterie waarmee we tegenwoordig met voeding om gaan is een groter gevaar voor volksgezondheid. Daar maakt Foodwatch graag misbruik van. Dat noem ik misleiding. Mensen bangmaken en niet uitleggen wat je dan wel kunt eten is eenvoudig om aandacht te krijgen van de media, maar resulteert in steeds meer mensen die de weg in voedingsland kwijt raken. Ik neem dat Foodwatch kwalijk en dat weten ze ook van mij.
Een baby die borstvoeding krijgt, kan zelf aangeven wat hij/zij drinkt. En luistert zo naar zijn/haar eigen honger- en verzadigingsgevoel en leert hierop te vertrouwen. Dit proces van zich zelf voeden stopt niet bij de overgang naar vast voedsel. Juist met bijvoeding kun je een baby zelf leren kiezen hoeveel vast voeding hij/zij wil eten. Zet je kind bij voorkeur ongepureerd vast voedsel voor, zodat hij/zij het eten pakt, gaat sabbelen en knagen. Zo kan een baby smaak en structuur leren kennen. Aanvankelijk gaat het nog niet om de hoeveelheid vaste voeding die het kind eet, maar meer om het wennen aan vaste voeding.

Vaste voeding leren eten is een ontwikkeling die net als leren lopen en praten in stapjes verloopt. Laat kinderen wennen aan verschillende smaken door ze deze aan te bieden, maar dwing ze niet om iets op te eten. Je vindt immers zelf ook niet alles lekker. Varieer met verschillende smaken, kleuren, geuren en texturen. Wat hij/zij lekker eet zal hij/zij proeven en wat niet lekker lijkt niet. Bied je kind ‘gezonde’ voeding aan.Een potje fruit heeft niet meer suiker dan fruitpuree dat je zelf aanbiedt. Olvarit (en vermoedelijk andere merken ook) is gepasteuriseerd, waardoor de smaak iets verandert. De structuur verandert iets door het toegevoegde zetmeel en rijstebloem. Daarom leert je kind iets minder goed smaak en structuur te kennen. Het fruit dat in het potje wordt gebruikt wordt strenger gecontroleerd op pesticiden dan los fruit in de winkel. De eisen voor kindervoeding zijn immers strenger. Als je kind af en toe een potje eet, ben je dus niet direct een onverantwoorde ouder.

Leuke en nuttige boeken over voeding voor je kinderen zijn Eten voor de Kleintjes en Easy Peasy.

Samengevat

  1. Olvarit afraden vanwege suiker slaat kant nog wal;
  2. Zelf gemaakte fruitpuree of los fruit bevat even veel suiker;
  3. Een losse smaak en niet gepasteuriseerd heeft voor de smaak en structuur de voorkeur boven mix van smaken;
  4. Een stukje fruit (vast voedsel) heeft de voorkeur boven een puree.