Egoïstische hobbyist: je negativiteit accepteer ik niet meer

Ja, ik heb me voor het eerst laten verjagen op Facebook. Zoveel negativiteit, het werd me te veel. De aanleiding was dat het me kwalijk genomen wordt dat ik feiten presenteer op mijn manier. Ik ga daar echter graag mee door voor mensen die serieus met het vak bezig willen zijn. Ben je liever een egoïstisch hobbyist, ook prima. Zelfs prima dat je mijn informatie gebruikt. Maar het is niet prima, dat je steeds weer een discussie over mij wilt voeren.

Tegen zijn en niet goed uitleggen wat wel: dat is pas negatief

Het grootste deel van de mensen die voedingsadvies geven, hebben geen idee waar ze mee bezig zijn. Bangmakerij en lekker trappen tegen de industrie en organisaties als het Voedingscentrum. En uiteraard het eindeloos verbieden van producten om allerlei onduidelijke redenen. Dat noem ik dus  negatief. Het erge is dat diegene die te lui zijn om in kennis voor hun klanten te investeren, zich ook nog positioneren als expert. Het lijkt erop dat ze ook nog denken dat ze een toegevoegde waarde hebben. Neem van mij aan dat een goede therapeut inhoudsdeskundige is en daarnaast goed kan reflecteren op eigen gedrag. Want dan alleen weet je waar je grens ligt.

Je eigen grenzen kennen is van groot belang

En nee, met een jaaropleiding word je geen topdeskundige op Hbo-niveau. Een Hbo-opleiding duurt vier jaar en niet een jaartje. Moet dan iedereen een vierjarige Hbo-opleiding of een master doen? Nee, dat is niet nodig. Ik ken o.a. een aantal gewichtsconsulenten die uitstekende adviezen geven. En daar komen er nog veel meer van. Het is van groot belang dat je weet wat je wel en niet kunt. En dat je zorgt dat je degelijk kunt onderbouwen wat je adviseert. Je kunt je vak bijhouden door een aantal mensen te volgen die wel de moeite nemen het vak feitelijk te volgen.

Ik neem de gezondheid van consumenten echt heel serieus

Ja, het is vast lastig als ik schrijf dat een theorie feitelijk niet klopt als je juist met dat vage verhaal je praktijk hebt gepositioneerd. Dan is het inderdaad veel eenvoudiger iets negatiefs over mij te schrijven, dan over je eigen aanpak na te denken. Dat begrijp ik volledig, maar ik ga daar niet meer in mee. Mensen die dit doen nemen het meestal niet erg nauw met hun eigen klanten. Hoe is het mogelijk dat je laat betalen voor flauwekul? Ik begrijp werkelijk niet dat iemand dit normaal vindt en dan ook nog durft te schrijven dat ik negatief ben. Ik ben helemaal niet negatief. Ik probeer de allerbeste adviezen te geven door daar veel tijd in te investeren omdat ik respect heb voor mijn klanten. Dat is een kwaliteit en noem het dus niet negatief als ik het belangrijk vind de vraagstukken van mijn klanten wél serieus te nemen.

Wetenschap is toetsen of iets dat je denkt wel waar is

Voor diegene die niets van wetenschap weten. In de wetenschap probeer je altijd onderbouwde (!) argumenten naar voren te brengen waarom iets niet klopt. Je kunt nooit iets bewijzen, hoogstens iets ontkrachten. Dat heet falsificatie. Als je daar meer over wilt weten, kun je even zoeken op Karl Popper, die deze theorie heeft uitgewerkt. In het vervolg is het fijn als je je dus wat meer verdiept in de feiten als je me zo graag negatief wil noemen. Een theorie weerleggen heeft namelijk niets met negativiteit te maken.

Ik wil geen gelijk maar zoek een onderbouwing

Mensen mopperen soms dat ik altijd gelijk wil hebben. Wonderlijk, maar ik ben een van de weinige die dat echt niets uitmaakt. Ik wil graag de best mogelijke informatie boven tafel krijgen en dat praktisch vertalen voor mijn volgers. Tegenargumenten vind ik boeiend. En ik vind het oprecht jammer dat anders denkenden zelden met argumenten komen, maar hun visie zonder onderbouwing op willen dringen. Bij gebrek aan argumenten word ik beledigd en vervolgens wordt vermoedelijk door een gevoel van frustratie gezegd dat ik geen discussie wil. Dat wil ik graag, maar over inhoudelijke argumenten en niet over mij.

Echt niet alles wat ik doe zet ik op sociale media. Ik doe veel achter de schermen. Het zou zomaar kunnen dat ik contacten heb met mensen waarvan je dat niet weet.

Mijn (nieuwe) spelregels

  • Ik schrijf voor mensen die juist geïnformeerd willen worden en dat bij voorkeur ook waarderen;
  • Elke inhoudelijk vraag is welkom, maar ik heb niet altijd tijd om er uitgebreid op in te gaan;
  • Hobbyisten mogen me (hoewel ik nooit iets aan ze zal verdienen en ze mij wel veel tijd en energie kosten) uiteraard ook volgen, maar worden verzocht discussies over mij niet in mijn timeline te voeren en ook niet met mij. Ik heb dus geen behoefte aan persoonlijk ‘opvoedberichten’ van mensen die hun eigen klanten non-informatie verstrekken. Die heb ik niet nodig, ik reflecteer al dagelijks;
  • Als je deze spelregels aan je laars lapt word je verwijderd, hopelijk komt het niet zo ver.

Waardering voor mijn werk wordt gewaardeerd

Veel mensen gebruiken mijn informatie. Dat mag uiteraard. Het komt echter regelmatig voor dat mensen tegen me tieren, maar daarna stiekem hun informatie aanpassen. Ik ben van nature een aardig persoon, maar dat valt niet mee om altijd vriendelijk te blijven als mensen die me niet eens kennen me maar steeds ten onrechte in een kwaad daglicht stellen. Ik werk extreem hard om alle kanten van voedingsadviezen te belichten en vind het niet prettig om alleen gebruikt te worden als diegene waar je handig je huiswerk van over kunt pennen. Ik ben geen encyclopedie maar een mens. Wat meer waardering maakt voor mij het leven ook wat plezieriger en is dus welkom.