Is Jelmer hyper door het eten van te veel suiker?

Gisteren las ik deze post van Jelmer de Boer. De titel van zijn stuk is ‘Suikervrij eten is nog steeds voor debielen’. Ik volg Jelmer zelf niet. Heel veel mensen doen dat echter wel en hierdoor zie ik af en toe een bericht van hem opduiken in mijn timeline en dan kan ik het ook niet altijd laten om te reageren. Jelmer schrijft regelmatig dat je hem niet zo serieus moet nemen. Maar gezien de reacties van mensen op zijn berichten doen veel mensen dat wel. Daarom leg ik voor diegene die daar behoefte aan hebben uit wat mijn visie is op suiker en suikervrij eten.

Eerst een samenvatting als je de details niet wil weten

  • Voor de meeste mensen is het een goed advies minder kristalsuiker te eten
  • Rietsuiker en andere vervangers zijn niet gezonder
  • Je hoeft niet bang te zijn voor suiker maar dat is zeker geen aanbeveling om je ermee vol te stoppen
  • Zoetstoffen hoef je niet te gebruiken
  • Koolhydraten heb je nodig, tafelsuiker niet

Van suiker eten word je niet hyper

En nu de uitleg voor diegene die daar behoefte aan hebben. Ik verwacht dat Jelmer de boodschap over wilde brengen dat hij vindt dat we niet door moeten slaan in de angst voor suiker. Daar ben ik het mee eens. Bloggers weten dat angst aanwakkeren goed verkoopt. Een pakket als 40 dagen suikervrij zal daarom ook goed verkopen. Jonge meisjes zonder enig verstand van voeding willen zo worden als Eva (de marketeer van dat pakket) en doen alles wat zij zegt. Ik ken het pakket zelf niet, maar ik heb begrepen van een deelnemer dat je bijvoorbeeld suiker door kokosbloesemsuiker vervangt. Tja dat is ook suiker en daarmee worden mensen dus op het verkeerde been gezet. Maar mensen voelen zich daarna toch gezonder? Ja logisch: als je bewuster met voeding aan de slag gaat ga je meer gezonde producten eten en de kans is dan groot dat je daarna beter voelt. En nee van suiker word je ook niet hyper. Dat zette ik als geintje in de kop van dit blog 🙂

Koolhydraten is niet hetzelfde als kristalsuiker

Maar wat moet je nu precies weten om zelf een goede onderbouwde keuze te maken? Op de eerste plaats moet je weten dat er een verschil is tussen koolhydraten en sacharose (dat is de deftige naam voor kristalsuiker). Alle koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot glucose. In voedingsmiddelen met (onbewerkte)  koolhydraten zitten naast suikers (dit geeft energie) ook zinvolle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Kristalsuiker bevat alleen energie en geen zinvolle voedingsstoffen. Je hebt dagelijks minimaal 100 gram koolhydraten nodig. De voorkeur gaat uit naar ongeraffineerde producten (en dus geen kristalsuiker) omdat die meer zinvolle voedingsstoffen bevatten en meer verzadigen. Dat geldt ook voor mensen zonder overgewicht. 100 gram kan in uitzonderlijke gevallen anders liggen.

Energiebalans

Als je gewicht wil verliezen moet je minder eten dan je verbruikt. Op zich kun je dus ook afvallen als je  alleen maar kristalsuiker eet als je maar minder energie eet dan je nodig hebt. Je wordt niet dik alleen van suiker maar van je hele voedingspatroon.

Dit is correct MAAR

  • als je minder eet omdat je af wil vallen is het handig om alleen voeding te eten met zinvolle voedingsstoffen en geen voeding die alleen maar energie bevat en geen nuttige voedingsstoffen en dus kun je tafelsuiker beter vermijden
  • producten als rietsuiker (en andere vervangers) zijn niet beter dan kristalsuiker
  • of zoetstoffen een goede vervanger zijn is nog niet zo duidelijk

Als je af wil vallen gaat het op de eerste plaats om je energiebalans. Als je fit wil zijn gaat het er echter om dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. En nee die zitten niet in kristalsuiker. Als je langdurig te veel kristalsuiker eet krijg je tekorten en schreeuwt je lichaam om voeding. Het krijgt honger en dan is het bijna onmogelijk om je energierestrictie vol te houden. Ook dat is een reden om kristalsuiker te beperken. En nee angst voor kristalsuiker is ook niet nodig. Geniet er gerust af en toe van, maar sla niet door en denk niet dat het nuttig is in een gezond voedingspatroon.

Meer weten over suiker en zoet? Dat kan bij Sweet Control. Wil je meer weten over suiker? Volg ons ook op facebook of onze website van Sweet Control.

Bij Sweet Control leiden we gewichtsconsulenten op om mensen te begeleiden met het verstandig gebruik van suiker en zoetstoffen als onderdeel binnen je voedingspatroon. Praktisch maar gebaseerd op wetenschappelijke informatie. Dit is uniek. De coaches helpen hun klanten aan de hand van een werkboek.

PS

Ik vind het super tof van Jelmer dat hij dit blog actief deelt!