Becel pro-activ is dat gezond?

Vandaag lees ik via twitter dit bericht. Professor Jogchum Plat lijkt zijn titel te misbruiken voor reclamedoeleinden of heeft in ieder geval de schijn een beetje tegen. In november vond zijn oratie plaats. Dat heeft nu aandacht gekregen in de media. Dat is net een paar dagen gebeurd voordat de reclamecampagne van Unilever losbarst.

Het gaat om de verhouding HDL en LDL

Hoe zit dat nu precies? Wat is waar? Wat is niet waar? Voor een goede gezondheid gaat het om de verhouding tussen HDL-cholesterol (het gunstige cholesterol) en LDL-cholesterol (het ongunstige cholesteol). HDL verwijdert het te veel aan cholesterol uit de vaatwanden en brengt dit naar de lever. De lever kan het cholesterol verder verwerken en uitscheiden met de gal. LDL doet het omgekeerde en zorgt zodoende voor cholesterolafzettingen in de vaatwand.  Professor Plat is van mening dat ingrediënten die het ‘slechte’ LDL cholesterol in het bloed verlagen hard nodig zijn, omdat nog niet-gepubliceerde cijfers van het RIVM aantonen dat het LDL-peil bij de gemiddelde Nederlander ongeveer dubbel zo hoog is als gewenst. Dat klinkt echt, maar ook extreem vaag. Geheime cijfers van het RIVM, zonder getallen? Waarom zij die geheim? Waarom is het erg dat het LDL te hoog is? Het gaat toch om de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL en niet om LDL apart?

En zou het niet handig zijn dat een professor uitlegt dat een intermediaire uitkomst (in dit geval cholesterol) niet zoveel hoeft te zeggen over het al dan niet krijgen van een ziekte (in dit geval hart-en vaatziekten)? Dat wordt wel steeds geroepen, maar daarmee hoeft het nog niet waar te zijn. Er is bewijs dat plantesterolen (de stof waarom je Becel pro-activ zou moeten eten) mogelijk het cholesterol verlagen, maar er is geen bewijs dat plantensterolen het risico op hart- en vaatziekten laten dalen.

Zorgverzekeraars die voedingsmiddelen gaan betalen

Plat vindt tevens dat zorgverzekeraars ter bevordering van een gezonde leefstijl hun verantwoordelijkheid moeten nemen en de consument kunnen compenseren voor voedingsmiddelen zoals Becel pro-activ. Dat zorgverzekeraars zich met leefstijl bezig gaan houden lijkt me een uitstekend plan. Want inderdaad heeft leefstijl invloed op je cholesterolgehalte. Maar ik verwacht wel dat zorgverzekeraars zich baseren op wetenschappelijke bewijzen en niet op commerciële producten. Zullen we de komende tijd eens opletten welke zorgverzekeraars daadwerkelijk wetenschappelijk werken en welke meer voor commercie kiezen?

Nationale cholesteroltest

Ook nog maar iets over de nationale cholesteroltest die eerder plaats vond en vast wel weer herhaald zal worden. Ik vind het uiteraard goed dat mensen zich bewust zijn van hun gezondheid. Maar zelf denk ik niet dat je dat bereikt met een dergelijke test. Om zinnige informatie te krijgen gaat het om je nuchtere cholesterol. Bij deze test wordt niet nuchter gemeten. Omdat het cholesterolgehalte in het bloed nogal kan schommelen, is het raadzaam het cholesterolgehalte meerdere keren te onderzoeken. Bij een verhoogd cholesterolgehalte moet er sprake zijn van een constante verhoging. Kortom: de uitslag van deze test zegt werkelijk niets over de feitelijke situatie. Als er iets uit komt hoeft dat niets te zeggen. mensen worden dan doorverwezen, maar dat hoeft niet zinvol te zijn. De vraag is dan ook terecht of de kosten en baten tegen elkaar opwegen. Het onnodig doorsturen van mensen kost veel geld. Dan zou je goed moeten weten wat het oplevert. Ik vermoed dat niemand dat in kaart heeft gebracht. Wat is dit voor een geklungel? Wel maakt het mens onnodig bang, waardoor mensen denken er goed aan te doen Becel pro-activ te kopen. Doe dat niet zomaar, er geldt bij het zomaar verlagen van je cholesterol zeker niet dat baat het niet dan schaadt het niet. Cholesterol in je voeding heeft nauwelijks invloed op je cholesterolgehalte in je bloed.

Wat kun je zelf dan wel doen?

  • Beweeg voldoende;
  • Voorkom/beperk overgewicht;
  • Verlaag het vetgehalte van je voeding niet te drastisch, want vet stimuleert de galproductie, waardoor je cholesterol kan worden afgevoerd;
  • Voor een goede afvoer van je cholesterol is ook een vezelrijke (vooral oplosbare vezels) voeding met voldoende calcium van belang;
  • Zorg voor voldoende omega 3/EPA/DHA in je voeding;
  • Gebruik vijf keer per week 25 gram noten(pasta)/pinda’s voor vetzuren, vitamine E, foliumzuur, magnesium en kalium.
  • Gebruik van gefermenteerde melkproducten (karnemelk, yoghurt, biogarde en kwark) werkt mogelijk licht cholesterolverlagend

Zie voor meer info dit stuk in Medisch Contact In het niet zo recente stuk van Medisch Contact staat dat het product verboden is in Canada, maar dit kwam doordat niet exact duidelijk was wat de wetgever voor een eisen stelde. Het product is sinds 2010 wel in Canada verkrijgbaar.

Disclaimer als je medicijnen gebruikt kun je daar niet zomaar mee stoppen, overleg dit altijd met je arts.