Powerfood van model Rens

Eindelijk heb ik het boek Powerfood van Rens Kroes gelezen. Ik denk niet dat veel mensen dit boek zouden kennen als ze niet het zusje van Doutze zou zijn. Als je de media moet geloven doe je jezelf tekort als je dit boek niet kent. In de tussentijd zag ik voornamelijk plaatjes van een meisje dat rond danste in zo min mogelijk kleding en in de media zei dat ze voedingsadvies gaf. Dat riep bij mij wel vragen op. Iemand die goed adviseert is toch iemand die de klant centraal stelt en niet zelf graag in het middelpunt staat, toch? Ondanks al mijn vooroordelen heb ik zoals gebruikelijk het boek met een open maar kritische blik gelezen. Volgens een aantal mensen is zij het voorbeeld voor onze jeugd. Zeker als dat zo is, vind ik het belangrijk dat de inhoud van haar boek juist is.

Rens haar missie is ‘ik wil mensen helpen met een gezond eet- en leefpatroon.‘ De elementen hiervoor zijn: gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning.

 

 

Het boek dat er heel mooi verzorgd uit ziet is ingedeeld in de hoofdstukken ontbijt, lunch, diner, snacks, sweets, spreads en drinks. Die Engelse kopjes vind ik niet zo nodig, maar dat is slechts een kwestie van smaak. Voor een aantal recepten heb je een keukenmachine nodig.

Warm water met citroen?

Elke dag zou je moeten beginnen met een glas warm water met citroen. Geen idee waarom. Wel goed dat ze adviseert om dit te drinken met een rietje waardoor je glazuur niet wordt aangetast. Cruesli bevat veel honing en past daarom minder goed in een gezond voedingspatroon. Bij een recept met chiazaad wordt helaas niet gemeld dat je chiazaad moet malen om de voedingsstoffen  op te kunnen nemen. De ontbijtrecepten klinken smakelijk. De helft is gemaakt van redelijk gebruikelijke producten, de andere helft van dure ongebruikelijke producten. Van de zogenaamde gezondheidsclaims die zij doet ben ik niet gecharmeerd. Ze gebruikt regelmatig grote hoeveelheden honing. Maar ook honing is immers grotendeels suiker. Te veel zoet is gewoon niet zo goed voor je balans. Verderop schrijft ze dit overigens wel in haar boek.

Ook de recepten voor de lunch en het diner klinken aantrekkelijk maar zijn vaak wel wat complex (en duur) qua ingrediënten.

Rens dineert licht omdat ‘s avonds de vetverbranding op een laag pitje staat. Je komt echter aan als je meer kcal eet dan verbruikt, ongeacht het tijdstip dat je eet!

Energiebalans is altijd belangrijk

Ik ben niet zo van het kcal tellen maar als je in je snacks veel noten en kokosvet gebruikt is het handig om te beseffen dat je dan ongemerkt best veel kcal eet als tussendoortje. Zeker als je weinig beweegt is dat niet aan te bevelen. De sweets klinken ook heerlijk, maar denk niet dat je megagezond bezig bent als je dit eet. Ze hebben (erg) veel kcal en passen daarom slecht in ons bestaan en zeker niet dagelijks.

Voor Rens vormen smoothies de basis van haar leefstijl. Een sapje kan wel af en toe, maar besef wel dat het minder vult omdat je sap niet kunt kauwen waardoor inspeekselen niet hetzelfde is als bij vaste voeding.

Zelf verzonnen claims

Het boek bevat een ingrediëntenlijst van haar recepten aangevuld met allerlei claims die ze zelf heeft verzonnen. Honing vindt ze heel bijzonder. Dan zie je maar dat gezondheidseffecten ook maar een gevoel zijn. De werkzaamheid van honing verdwijnt namelijk boven de ca 42 graden Celsius. Honing in thee doet dus echt niets bijzonders en kun je beter weglaten als onnodig zoet.

Kokosvet noemt ze supergezond! Dat is niet zo! Over zeezout schrijft ze dat dit goed is tegen een hoge bloeddruk. Geen idee waarom ze dat denkt want ook in zeezout zit veel natrium.

Rens eet haar eigen recepten niet onbeperkt

Als je naar het postuur van Rens kijkt, denk je misschien dat je haar recepten onbeperkt kunt eten. Neem van mij aan dat ze dat niet doet, anders kan ze er niet zo uit zien. Ook van gezonde biologische voeding kom je aan als je daarvan te veel eet.

Het boek sluit af met een hoofdstuk ‘eten als medicijn’. Dat is niet iets dat je van Rens kunt leren, aangezien ze informatie over gezondheid niet zelf kan beoordelen en alleen strooit met hypes. Nee, van Rens leer je lekker trendy koken. Als je dat combineert met je gezonde verstand en dus in je achterhoofd wel meeneemt dat je niet te veel kcal moeten eten als je niet wil aankomen en ook het zoet beperkt dan is het best een leuk boek.