Hoe natuurlijk is Zonnatura eigenlijk zelf?

Sinds kort zie ik weer filmpjes verschijnen van Zonnatura. Echt super leuke filmpjes! Maar een organisatie die dit soort filmpjes maakt, legt de lat voor zich zelf ook heel hoog. En kunnen ze dat wel waar maken?

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik keek heel globaal naar hun assortiment. Als concurrent zou ik daar ook grappige filmpjes over kunnen maken. Wat is er natuurlijk aan het fruitsap, de groentesap en Kikker? Die producten zijn voor de houdbaarheid gepasteuriseerd. Dus niet vergelijkbaar met onbewerkt fruit en groenten.

Crunchy

Hoewel in het filmpje duidelijk gemaakt wordt dat we moeten eten zoals de natuur bedoeld heeft, geldt dat zeker niet voor al hun producten. In Crunchy zit wel erg veel zoet en is daarom ook geen gezond alternatief voor muesli. Dat geldt ook voor crunchy producten van andere merken, maar die suggereren ook niet dat dit gezond is. Dat schrijft Zonnatura ook niet. De reactie van Zonnatura is ‘onze crunchy bevat 30% minder suiker dan andere crunchies, is biologisch, dus bevat geen onnodige toevoegingen en is wat ons betreft een verantwoord alternatief voor mensen die normaal gesproken voor een crunchy of cruesli kiezen.’ Ik ben kritischer en vind het onnodig zoet, waaraan je beter niet kunt wennen.

Oplosthee

De oplosthee bestaat gelukkig niet als zodanig in de natuur. Dit is een knutselproduct met suiker. De ingrediënten staan op het etiket in de volgorde van de hoeveelheid die erin zit. Wat het eerste genoemd wordt, zit er het meeste in. De hoeveelheid suiker in een kop thee is iets meer dan een suikerklontje.

Bouillonblokjes

Waarom zit er in vredesnaam suiker in bouillonblokjes? Dat is volgens Zonnatura voor de smaak. Ik had niet zo goed opgelet, voor mij is het een reden om op zoek te gaan naar andere bouillon. Een beetje suiker (1%) vind ik niet per se erg maar in een boullionblokje niet thuis horen.

Zonnatura maakt niet alleen gezonde producten

Zonnatura heeft er ook producten tussen zitten die uitstekend passen in een gezond voedingspatroon. Maar je kunt er dus niet van op aan dat het gezond is alleen omdat het product van Zonnatura is. Jammer dat de commercials dat wel suggereren. Dat vind ik geen fijne manier om met klanten om te gaan.

Update 4 november 2014

Inmiddels heeft Zonnatura op mijn vragen per mail gereageerd. Dat waardeer ik altijd. En uiteraard neem ik hun feedback op in dit blogje. Ze vinden zelf hun oplosthee ook een verbeterpunt. Het lukt ze echter technisch nog niet om een oplosthee te maken zonder suiker. Suiker is nodig om de thee goed op te lossen.