Vegetarische en veganistische voeding is dat gezond?

Het maakt me niet uit wat iemand eet, echt niet! Ik ben wel een voorstander van een volwaardige voeding en ik zie het als mijn rol om daar de juiste info voor te verstrekken. Wat je met mijn informatie doet moet je zoals altijd uiteraard zelf weten.

Kies voor volwaardige voeding

Ik zie via sociale media vaak enthousiaste verhalen over vegetarische en veganistische voeding. Je kunt dit kiezen vanuit je blik op de wereld en/of omdat je denkt dat dit gezonder is. Op dat gezondheidsaspect wil ik nader in gaan. De reden hiervoor is dat ik zie dat mensen soms echt geen flauw idee hebben hoe ze volwaardig vegetarisch en veganistisch kunnen eten en maar wat doen. In dat geval is het in ieder geval geen gezond voedingspatroon.
Zijn vegetarische en veganistische voeding dan sowieso niet volwaardig? Zeker wel, voor vegetarische voeding is dat niet heel moeilijk. Veganistische voeding vergt echt wel wat meer ‘uitzoekwerk’ om volwaardig te eten, maar ook dat is niet onmogelijk.

Vegetarische voeding

Bij vegetarische voeding is het voornamelijk van belang hoe je voldoende eiwitten binnen krijgt. De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor vegetariërs is verhoogd met 20 %. Dit komt omdat de eiwitkwaliteit van vlees en vis iets beter is. Ijzer en zink verdienen extra aandacht. Ook de visvetzuren moeten worden aangevuld (met lijnzaad, een algenpreparaat en/of walnoten). Maar dit zijn niet altijd volwaardige vervangers. Omega 3 wordt moeizaam omgezet in EPA en DHA. Bij ouderen en bij mannen verloopt deze omzetting nog minder goed.

Veganistische voeding

De aanbevolen hoeveelheid eiwit voor veganisten is verhoogd met 30 %. Je moet extra letten op  dat je voldoende vitamine  B2,  vitamine B12, vitamine D, ijzer, zink, eiwit, calcium en omega-3 vetzuren binnen krijgt. Dat is voor mensen een heel gepuzzel maar niet onmogelijk.
Als je voor een vegetarische of veganistische voeding kiest, denk dan even na wat je moet doen om volwaardig te eten. Als je daar geen zin in hebt kun je hier voor je gezondheid beter niet voor kiezen.