Gezonde voeding gaat om meer dan kcal!

De discussie gisteren bij Pauw en Witteman over voeding was helaas voornamelijk een chaos. Maar eigenlijk was dat ook wel te verwachten met zoveel gasten en discussieleiders die geen inhoudsdeskundigen zijn op het gebied van voeding. Ik vond de discussie via sociale media rondom het programma wel boeiend en dat resulteerde in dit blog.

17 miljoen voedingsdeskundigen in Nederland

Zoals ik vaker schrijf lijkt het inmiddels of er 17 miljoen voedingsdeskundigen in Nederland wonen. Een klein deel daarvan is opgeleid in voeding, het grootste deel niet maar laat zich daar niet door weerhouden om toch betaald advies te geven.

 

 

Gezonde voeding is meer dan alleen voeding met niet te veel kcal

Effectieve adviezen over gedragsverandering gaan over meer dan het tellen van kcal en hoe je dat implementeert. Juist voedingswaarde zijn cruciaal voor een fitter leven. Met de juiste kennis kun je dat je cliënten goed leren. Voeding zou een inhoudelijk vak moeten zijn waarbij zowel voedingskennis als het begeleiden van gedragsverandering centraal staan.

In opleidingen zijn grote verschillen. Veel mensen zijn opgeleid met het beeld dat gezonde voeding slechts afhankelijk is van het aantal kcal. Als je naar de gehele Nederlandse bevolking kijkt is het vermoedelijk ook zo dat met kilocalorierestrictie bij veel mensen al gezondheidswinst te behalen is. Dat algemene adviezen daar dan ook op gericht zijn is misschien niet eens zo onverstandig. Veel mensen zullen geen effort wil steken in meer dan dat.

Maar betekent dit dat alleen kcal het meest optimale advies is voor de beste gezondheid? Nee, natuurlijk niet! Toch komen veel adviezen niet veel verder. Vermoedelijk omdat het geven van adviezen over kcal weinig studie vereist. Dat is zo geleerd, inhoudelijke adviezen over voedingswaarden zijn veel complexer en daarom voor de meeste adviseurs niet haalbaar. Ik hoop wel dat die groep die inhoudelijk iets van voeding weet, groter zal worden. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij. Interesse om meer te weten over voedingswaarden en een betere prof te worden, laat het me dan weten. Dan gaan we samen op zoek naar een weg om dit te realiseren 🙂