Laten we onze gezondheid bepalen door Schuttelaar?

Vorige week was ons koninklijk paar op de voormalige Nederlandse Antillen. Tot mijn grote verbazing betaalden we in dit kader ook het vakantiereisje van Paul Rosenmöller. Hij is de voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht, de organisatie die Nederlanders op gewicht moet krijgen. Helaas al de jaren dat hij op deze plaats zit heeft hij nog nooit helder aangegeven wat hij in dit kader heeft bereikt. Het is daarom ook best absurd dat hij op kosten van de gemeenschap meereist met het koninklijk paar. Jaarlijks schrijft hij een persbericht dat het uitstekend gaat en jaarlijks wordt dit zonder onderzoek gewoon overgeschreven door de media.

 

 

 

 

Zorggeld naar communicatiebureau

Ik hoop dat er eindelijk eens wat media en politici in gaan duiken, want in deze projecten wordt enorm veel gemeenschapsgeld (jaarlijks 26 miljoen* vertelde een gemeenteambtenaar me) gestoken dat nauwelijks wordt gebruikt voor onze gezondheid, maar vooral van het promoten van praatgroepjes onder aanvoering van Schuttelaar & Partners. Zullen we gewoon weer zorgen dat het geld naar de zorgvragers gaat? En naar inhoudsdeskundigen in plaats van beleidsmedewerkers zonder kennis van zaken.

Waar is die 26 miljoen gebleven

Weten politici wel dat een van de grootste lobbyisten van de industrie bepaalt wat we zogenaamd uit gezondsheidsoverwegingen zouden moeten eten? Het is niet de bedoeling dat we exact weten hoe dat in elkaar zit. Ik heb ooit een poging ondernomen om dat te onderzoeken, maar dat valt echt niet mee. De koepel Convenant Gezond Gewicht bestaat uit de poten: school, werk, vrije tijd en JOGG. Geld wordt besteed aan: activiteiten, mensen, monitoren/effectmetingen en ondersteunen van de structuur. Elke JOGG–gemeente ontvangt veertig dagen ondersteuning. JOGG-gemeentes betalen JOGG ook nog geld, afhankelijk van het aantal inwoners van een plaats. Van JOGG-gemeentes heb ik begrepen dat het geld voornamelijk centraal wordt besteed aan praatgroepjes. Ondanks meerdere malen vragen wordt er geen inzicht gegeven in de financiële stromen. Dat is buitengewoon vreemd en wat mij betreft onacceptabel, omdat het namelijk gemeenschapsgeld betreft.

Het lijkt me toch dat we bij dergelijke bedragen vooraf heldere doelstellingen formuleren en die minstens jaarlijks evalueren.

Hoe zit verwevenheid in elkaar?

Nog iets waar ik vragen over heb, is de verwevenheid van all die clubs met de industrie. Gezondheidsgeld zou naar gezondheidsprojecten moeten gaan en niet naar de industrie. Het lijkt erop dat dit helaas anders verloopt. Zowel het Convenant Gezond Gewicht, JOGG als het Vinkje zitten op hetzelfde adres als Schuttelaar. Is dat niet raar? Kom op media en politici, jullie laten dit al jaren liggen. Duik er nu eens eindelijk in! Er is geen tijd te verliezen als het om onze gezondheid gaat.* Een communicatiemedewerker van JOGG vertelde me dat het bedrag voor JOGG sec in 2013 3 miljoen euro bedraagt

Aanvulling 10 december 2013
9 december is dit stuk geplaatst in het NRC.