JOGG kiest voor resultaat! Zet 11-12 -13 vast in je agenda!

11 december 2013 wordt een bijzondere dag, want vanaf dat moment wordt er op kinderdagverblijven alleen nog maar water aangeboden. En geen zoete dranken meer. Wat mij betreft is (kruiden)thee zonder suiker ook een goed alternatief. Maar meerdere mogelijkheden is lastiger om te communiceren.

Waarom is dit zo? Omdat het overgewicht bij kinderen gestaag groeit. Uit een marktonderzoek van Motivaction blijken peuters  dagelijks 2,3 glazen zoete drank, tegenover 1,1 glas water te gebruiken. 1 glas is ongeveer 100 kcal, dat betekent dat kinderen gemiddeld alleen al dagelijks 230 kcal (van de ca 1000 kcal) binnen krijgen met zoete drankjes die weinig of geen nuttige voedingsstoffen bevatten. Dat zijn loze kcal.

 

 

 

Juist omdat kinderen jong hun smaak ontwikkelen is het belangrijk dat ze niet leren wennen aan een extreem zoete smaak. Baby’s weten niet wat ze missen en talen daarom niet naar limonade. Dit geven ouders omdat ze zelf denken dat dit beter smaakt. Als je je daar als ouder over heen zet geef je je kind een cadeautje voor het leven, namelijk een gezonde start met minder kans op overgewicht.

Wat is een goede keuze?
1. water
2. thee zonder suiker

Wat is geen goede keuze?
1. (aanmaak)limonade, inclusief Karvan Cevitam
2. vruchtensap (o.a. appelsap en sinaasappelsap)
3. diksap
4. drinkyoghurt
5. chocolademelk
6. Fristie
7. Wicky
8. Taxi
9. Yogidrink
10.frisdrank (Cola, Sinas), Icetea, ijsthee
11.Energydrank

Mooi is ook dat JOGG nu gewoon een resultaat neer gaat zetten na jaren praten. 11 december zal ik zeker stil staan bij de resultaten die zijn behaald. Als er JOGG-gemeentes hulp kunnen gebruiken, neem dan gerust contact met me op. Ik ben (als communicatieadviseur en (voedings)therapeut) opgeleid om dit soort gedragsverandering snel en effectief te realiseren. Er is geen excuus meer om in december te zeggen dat het niet is gelukt.

Aanvulling 23 december 2013
De Volkskrant heeft onderzocht of deze doelstelling is gehaald. Geconstateerd is dat het project (voorlopig?) mislukt is.

Aanvulling 8 oktober 2015
Helaas is water drinken nog steeds niet de norm.