Monsanto

Dit blog gaat over voeding. Onbewerkte voeding bestaat uiteraard alleen als er o.a. landbouw is. Nu weet ik zelf niet erg veel van landbouw en heb ik er daarom ook maar deels een mening over (die ik kan onderbouwen). Toch wil ik als natuurgeneeskundige de protesten van Monsanto niet stilletjes voorbij laten gaan. Ik vermoed namelijk dat veel mensen geen flauw idee hebben waar de protesten gisteren over gingen.

Vandana Shiva

Een paar jaar geleden was ik bij een presentatie van Vandana Shiva. Ik had vooraf geen idee wat ik van haar kon verwachten. Die vrouw maakte door haar enorme gedrevenheid een niet uitwisbare indruk met haar verhaal. Ze strijdt voor biodiversiteit: dat is de verscheidenheid aan plant- en diersoorten op aarde. Of het nu gaat om de kleinste bacteriën, schimmels en planten of de grootste dieren, de tropische regenwouden of de Nederlandse weilanden, elke levensvorm, elk ecosysteem en elke genetische variatie is uniek en speelt een rol in de samenhang. Het is onduidelijk wat er gebeurt als je elementen uit het ecosysteem verwijdert. Je kunt dit vergelijken met wat er gebeurt als je uit een Mikadospel een stokje willekeurig verwijdert.

Toch zijn er mensen die vinden dat we juist hard in moeten grijpen in het natuurlijke proces, omdat er op termijn onvoldoende eten zou zijn om iedereen op de wereld te voeden. Daarentegen zijn er andere mensen die vinden dat er wel voldoende eten is, maar dat het door politieke besluiten komt dat er landen zijn waar onvoldoende eten is. Ik kan niet beoordelen wie er gelijk heeft. Wel vind ik persoonlijk dat we niet altijd maar kunnen blijven groeien. Onze aarde heeft beperkingen. Laten we onze energie steken in het beperken van de bevolkingsgroei in plaats van het bedenken van rare knutselproducten om meer mensen te voeden. Die knutselproducten leveren geen gezonde burgers op.

Voldoende eten voor iedereen

Wat heeft dit nu allemaal met Monsanto te maken? Monsanto is een bedrijf dat producten maakt voor de landbouw: o.a. zaden en bestrijdingsmiddelen. Ze stellen dat ze zich inzetten zodat iedereen op de wereld voldoende eten krijgt. Het is maar de vraag of dat zo is of dat het hen gaat om zoveel mogelijk winst te maken ongeacht de consequenties voor het milieu.

Monsanto is een producent van zaden voor groenten, maïs, soja en katoen. Sommige zaden zijn genetisch gemodificeerd, zodat productieprocessen winstgevender zijn en planten meer resistent zijn voor ziektes. De gevolgen voor het milieu zijn lang niet altijd duidelijk en daarom is het onverantwoord dit nu op grote schaal toe te passen.

Liever geen monopolie

De zaden zijn gepatenteerd en als je ze wil gebruiken betaal je daar fors geld voor. Arme boeren zijn niet in staat deze bedragen op te brengen. Als een patent wordt toegekend kunnen andere veredelaars dat zaad niet meer gebruiken. Zo ontstaat er een monopolie en bepaalt Monsanto op termijn wat we eten. De gewassen van Monsanto geven zelf geen zaden. Boeren die de gewassen willen planten, moeten dus elk jaar opnieuw zaden bij het bedrijf aankopen. Ook boeren die door kruisbestuiving onbewust Monsato-gewassen telen riskeren een proces als ze geen geld afdragen. Als je de gewassen van hen koopt moet je ook de bestrijdingsmiddelen van hen kopen want die tasten de gewassen niet aan. Zo wordt steeds meer Roundup verkocht.

Je zou kunnen denken dat je Monsanto toch gewoon kunt vermijden. Maar zo eenvoudig is dat dit niet. In maart ondertekende president Obama een begrotingswet met een bepaling die rechters minder mogelijkheden geeft om genetisch gemodificeerde producten van de markt te halen. Stapje voor stapje krijgt Monsanto steeds meer macht.

Jammer dat de media er nauwelijks aandacht aan besteedde.Een gunstige uitzondering vormde EenVandaag. In dit item zei een man: ‘in Nederland is genetisch gemanipuleerd weinig geaccepteerd en loopt het in Nederland zo’n vaart nog niet met genetisch gemanipuleerde voeding‘. Maar wat mij betreft moeten we kost wat kost voorkomen dat er slechts één partij de macht heeft over onze voeding.

Aanvulling
Vandaag lees ik dat Monsanto een prijs heeft gewonnen.