Hooikoorts doe er zelf ook iets aan!

Eindelijk is er goed weer in aantocht. Dat is voor de meeste mensen fijn, maar het is soms een moeilijke periode voor mensen met hooikoorts. Symptomen van hooikoorts zijn niezen, jeukende traanogen en een loopneus. Dit wordt veroorzaakt door (seizoensgebonden) pollen. Soms ontkom je niet aan medicijnen. Maar probeer dat te beperken voor als het echt niet anders kan.

Zorg dat je weerstand goed is

Wat kun je er zelf aan doen? Zorg dat je weerstand zo goed mogelijk is. Dat is trouwens ook voor mensen zonder ¬†hooikoorts een goed advies ūüėŹ. Hoe doe je dat? Probeer op alle mogelijke manieren om zo fit mogelijk te zijn: o.a. door niet te veel stress, voldoende bewegen en een volwaardige voeding. Als je tekorten hebt aan voedingsstoffen kan je weerstand verminderen.

 

 

Dit kan komen doordat je ongezond eet en daardoor onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Maar het kan ook dat je door stress of ziekte meer voedingsstoffen nodig hebt dan een gemiddeld mens. Of dat je voedingsstoffen minder goed opneemt bijvoorbeeld door darmklachten.

Als je weet dat ca. 80% van je weerstand wordt gevormd in je darmen, dan snap je dat het cruciaal is om te zorgen voor een goede darmwerking. Ook dit geldt niet alleen voor mensen met hooikoorts.

Wennen aan pollen uit omgeving door eten van honing

Als je vanwege je hooikoorts weinig buiten komt, zul je geen/weinig vitamine D opbouwen door middel van de zon. Wellicht kan suppletie van vitamine D dan zinvol zijn. Vitamine D speelt o.a. een rol in het opbouwen van onze weerstand. Je kunt je lichaam wat wennen aan pollen door dagelijks een theelepeltje honing te eten uit eigen omgeving (omdat daar de pollen in zitten die hooikoorts kunnen veroorzaken).

Het kan door een kruisallergie zo zijn dat als je last hebt van hooikoorts je ook niet tegen vers fruit als appels, kiwi en/of perzik en hazelnoten kunt. Laat die niet zomaar allemaal voeding weg, want dat kan in tekorten resulteren.  Zoek uit (wellicht met een deskundige) wat voor jou geldt.

Succes met het duurzaam aanpakken van je hooikoorts!